NGV-Geonieuws 9 artikel 103

NGV-Geonieuws: elektronisch geologisch tijdschrift


1 Oktober 2000, jaargang 2 nr. 3 artikel 103

Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon
Geologisch Instituut, Adam Mickiewicz Universiteit, Poznan (Polen)

Dit artikel is onderdeel van NGV-Geonieuws uitgave 9! Op de huidige pagina is alleen artikel 103 te lezen.

<< Vorig artikel: 102 | Volgend artikel: 104 >>

103 Enorme geode gevonden in Spanje
Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon

Klik hier voor alle artikelen over Mineralen !     Klik hier om dit artikel af te drukken !

De Spaanse geoloog Javier García-Guinea, verbonden aan het Rijksmuseum voor Natuurwetenschappen in Madrid, heeft een geode van uitzonderlijke afmetingen gevonden. De vondst werd medio juni officieel bekend gemaakt nadat er geruchten over rondgingen binnen kringen van amateur-mineralenverzamelaars.

De geode werd aangetroffen in een verlaten zilvermijn langs de Spaanse noordoostkust. Hij is zo groot dat er tegelijk enkele mensen in kunnen plaatsnemen: de langste as is ongeveer 8 meter, en de hoogte ervan 1,7 meter. De wanden zijn bezet met fraai gevormde gipskristallen die tot ongeveer een halve meter lang zijn.

Volgens deskundigen werd de geode zo’n zesmiljoen jaar geleden gevormd omdat de Middellandse Zee - vanwege het destijds heersende zeer warme klimaat - aan sterke verdamping blootstond, waardoor delen van de zee droogvielen. In de zouten die toen neersloegen konden zich geodes ontwikkelen, maar een zo groot exemplaar is nog nooit eerder aangetroffen.

Wat er met de geode gaat gebeuren, staat nog niet vast. De toegang tot de mijn waarin hij is aangetroffen is voorlopig afgesloten om te voorkomen dat souvenirjagers het exemplaar beschadigen. Het verplaatsen van de geode naar een museum zou niet alleen zeer kostbaar zijn, maar ook een groot risico op beschadiging betekenen. Het is daarom niet uitgesloten dat het exemplaar tezijnertijd op zijn huidige plaats bezichtigd zal kunnen worden.

Referenties:
  • Holden, C., 2000. Brobdingnagian crystals. Science 288, p. 2127.


Copyright © NGV 1999-2017
webmaster@geologischevereniging.nl