NGV-Geonieuws 170 artikel 1040

NGV-Geonieuws: elektronisch geologisch tijdschrift


Augustus 2010, jaargang 12 nr. 5 artikel 1040

Redactie: George Brouwers tot en met artikel 1023 en vanaf 1024 dr.W.M.L.(Willem) Schuurman

Dit artikel is onderdeel van NGV-Geonieuws uitgave 170! Op de huidige pagina is alleen artikel 1040 te lezen.

<< Vorig artikel: 1039 | Volgend artikel: 1041 >>

1040 Een nieuwe dino met een ‘hart hoofd’
Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon, AMU, Poznan

Klik hier voor alle artikelen over (Dino)sauriers ! Klik hier voor alle artikelen over Paleontologie, Fossielen & Uitstervingen !     Klik hier om dit artikel af te drukken !

Chasmosauriërs behoren tot de ceratopsiden; ze worden gekenmerkt door een soort ‘kraag’ op hun kop, waarvan het nut vooralsnog niet echt duidelijk is. De kraag bevat twee openingen, die waarschijnlijk met huid waren bedekt, maar dat is niet zeker. Een nieuw ontdekte soort heeft een kraag die hartvormig is, daarmee afwijkend van de vormen van de meer dan tien bekende verwante soorten. Als gevolg hiervan zou kunnen worden beweerd dat deze nieuwe soort zijn hart op zijn hoofd draagt.


De hartvormige schedel van Mojoceratops.

De chasmosauriërs, waarvan alleen vertegenwoordigers uit het Laat-Krijt bekend zijn, waren alle planteneters. Dat geldt ook voor de nieuwe soort, die Mojoceratops perifania is gedoopt, en die wat betreft zijn omvang vergelijkbaar is met een nijlpaard. Hij leefde ongeveer 75 miljoen jaar geleden (waarschijnlijk stierf hij binnen ongeveer een miljoen jaar uit), zo’n 10 miljoen jaar eerder dan de verwante - en bekende - Triceratops. Zijn resten werden gevonden in de Canadese provincies Alberta en Saskatchewan.


Vergelijking van de schedel van Mojoceratops (rechtsonder) met die van andere chasmosauriërs.

De geslachtsnaam was een min of meer toevallige vondst van onderzoeker Longrich. Het einde (ceratops; Grieks voor ‘gezicht met hoorns) lag voor de hand, gezien het om een ceratopside sauriër gaat. Toen Longrich bij een biertje over een naam nadacht, vond hij Mojoceratops erg goed klinken, maar pas nadat hij deze prettig luidende naam had bedacht, zocht hij in een etymologisch woordenboek op of ‘mojo’ ook iets betekent. En dat bleek het geval: het is een Afro-Amerikaanse term (uit het begin van de 20e eeuw) voor een amulet of talisman die vooral gebruikt wordt om iemand van de andere sekse aan te trekken. Omdat een van de hypotheses over het nut van de kraag is dat die dient om een paringspartner aan te trekken, bleek de naam dus wel heel passend. En met een hartvormige structuur nog meer! De soortnaam perifania betekent ‘trots’ in het Grieks.


Cartoon van Mojoceratops met zijn hartvormige ‘kraag’.

.

Referenties:
  • Longrich, N.R., 2010. Mojoceratops perifania, a new chasmosaurine ceratopsid from the late campanian of western Canada. Journal of Paleontology 84, p. 681-694.

Illustraties (Nicolas Longrich, Yale University) welwillend ter beschikking gesteld door Suzanne Taylor Muzzin, Yale University, New Haven, CN (Verenigde Staten van Amerika)


Copyright © NGV 1999-2017
webmaster@geologischevereniging.nl