NGV-Geonieuws 9 artikel 107

NGV-Geonieuws: elektronisch geologisch tijdschrift


1 Oktober 2000, jaargang 2 nr. 3 artikel 107

Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon
Geologisch Instituut, Adam Mickiewicz Universiteit, Poznan (Polen)

Dit artikel is onderdeel van NGV-Geonieuws uitgave 9! Op de huidige pagina is alleen artikel 107 te lezen.

<< Vorig artikel: 106 | Volgend artikel: 108 >>

107 Slag voor creationisten
Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon

Klik hier voor alle artikelen over Biologie & Evolutie !     Klik hier om dit artikel af te drukken !

In de Verenigde Staten (maar ook in sommige andere landen, zoals AustraliŽ) woedt al jarenlang een heftige strijd tussen mensen die verdedigen dat de huidige planten en dieren (en dus ook de mens) het gevolg zijn van een langdurige evolutie, en mensen die aannemen dat de planten- en dierenwereld in een klap door God geschapen is. Deze laatste groep mensen, die veelal als 'Creationisten' worden aangeduid, hebben vooral in de Verenigde Staten veel voor elkaar gekregen. Zo is in veel staten het onderwijs verplicht gesteld om de scheppingstheorie als gelijkwaardig aan de evolutietheorie te behandelen. In een aantal staten is zelfs de evolutietheorie uit het onderwijs geschrapt. Dat was onder meer het geval in Kansas.

Begin augustus hebben de Creationisten in Kansas echter een zware slag te verduren gehad. Drie van de vier leden van de Onderwijsraad die aan de wieg stonden van de afschaffing van onderwijs in de evolutietheorie in hun staat, zijn namelijk bij nieuwe voorverkiezingen verslagen door hun tegenstanders. Daarmee lijkt de weg geŽffend naar het terugdraaien van de resolutie die in augustus vorig jaar leidde tot verwijdering van de evolutietheorie uit het onderwijs; die resolutie werd destijds namelijk met een krappe meerderheid (6-4) aangenomen.

Een en ander betekent dat ook de evolutieleer weer kan worden onderwezen. Dat geldt ook voor geologische gegevens met betrekking tot de aarde, alsook voor het ontstaan van het heelal tijdens een 'oerknal' ('big bang'). Daarmee wordt voorkomen dat generaties kinderen zouden kunnen opgroeien die nooit onderwezen zouden zijn in de uitkomsten van de natuurwetenschappen.

De uitslag van de verkiezingen is met groot gejuich ontvangen. 'De stemmen van gematigdheid en redelijkheid hebben gesproken', zei John Staver hierover. Hij is directeur van het Centrum voor Wetenschappelijk Onderwijs van de Staatsuniversiteit van Kansas.

Referenties:
  • Helmuth, L., 2000. Antievolution Board almost extinct. Science 289, p. 859


Copyright © NGV 1999-2017
webmaster@geologischevereniging.nl