NGV-Geonieuws 9 artikel 115

NGV-Geonieuws: elektronisch geologisch tijdschrift


1 Oktober 2000, jaargang 2 nr. 3 artikel 115

Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon
Geologisch Instituut, Adam Mickiewicz Universiteit, Poznan (Polen)

Dit artikel is onderdeel van NGV-Geonieuws uitgave 9! Op de huidige pagina is alleen artikel 115 te lezen.

<< Vorig artikel: 114 | Volgend artikel: 116 >>

115 'Missing link' tussen lagere en hogere primaten mogelijk gevonden
Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon

Klik hier voor alle artikelen over Biologie & Evolutie ! Klik hier voor alle artikelen over Paleontologie, Fossielen & Uitstervingen !     Klik hier om dit artikel af te drukken !

In China hebben paleontologen van de Universiteit van Noord Illinois (Verenigde Staten) 45 miljoen jaar voetbeentjes gevonden van een aapachtig wezen (Eosimias), waarvan tot nu toe alleen tanden en kaakfragmenten bekend waren. Tot nu toe werd op basis van de karakteristieken van deze fossiele resten gedacht dat het ging om een halfaap. Op basis van de anatomische kenmerken van de voetbeentjes is een duidelijker beeld van de trede op de evolutionaire ladder te bepalen. Volgens de paleontoloog Dan Gebo zou het gaan om de nog niet eerder gevonden evolutionaire schakel tussen lagere primaten (halfapen) en de hogere primaten (apen en mens).

Eosimias leefde in bomen en had de grootte van een muis. Tot nu toe had niemand daar een bijzondere betekenis aan gehecht, maar dat de schakel tussen de lagere en de hogere primaten zo klein was, verbaast veel paleontologen. Aan de nieuwe vondst zitten nog meer verbazingwekkende aspecten. Zo had men op basis van de huidige opvattingen over de evolutie van de primaten (en dus ook de afstamming van de mens) altijd gedacht dat deze 'missing link' in Afrika zou worden gevonden. Een ander onverwachte gegeven is de ouderdom van de vondst: 45 miljoen jaar; dat is veel ouder dan tot nu toe werd aangenomen voor de splitsing tussen de lagere en de hogere primaten.

De botten werden ontdekt in een kalksteengroeve ruim 150 km ten westen van Sjanghai en bijna 600 km ten zuidoosten van Beijing, langs de Gele Rivier.

Referenties:
  • Gebo, D.L., Dagosto, M., Beard, K. Chr., Qui, T. & Wang, J., 2000. The oldest known anthropoid and the early evolution of higher primates. Nature 404, p. 276-278.


Copyright NGV 1999-2017
webmaster@geologischevereniging.nl