NGV-Geonieuws 10 artikel 116

NGV-Geonieuws: elektronisch geologisch tijdschrift


1 Februari 2001, jaargang 3 nr. 1 artikel 116

Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon
Geologisch Instituut, Adam Mickiewicz Universiteit, Poznan (Polen)

Dit artikel is onderdeel van NGV-Geonieuws uitgave 10! Op de huidige pagina is alleen artikel 116 te lezen.

<< Vorig artikel: 115 | Volgend artikel: 117 >>

116 Nederlander president van de IUGS
Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon

    Klik hier om dit artikel af te drukken !

Prof. Dr. Ed F.J. de Mulder, hoofd van de Afdeling Geo-Milieu van TNO-NITG, is op het 31e Internationale Geologische Congres gekozen tot President van de International Union of Geological Sciences (IUGS). Dit internationale orgaan, dat het beste kan worden omschreven als een overkoepelende organisatie van professionele geologische verenigingen, vertegenwoordigt meer dan 220.000 geologen uit vrijwel alle landen ter wereld.

De IUGS stelt zich ten doel om wetenschappelijke ontwikkelingen binnen de geologie te bevorderen, en om de verkregen aardwetenschappelijke kennis op zo ruim mogelijke schaal binnen de samenleving toe te passen. Daarbij valt onder meer te denken aan het beperken van het aantal slachtoffers en van materiŽle schade na natuurrampen zoals aardbevingen, modderstromen en vulkaanuitbarstingen; dit zijn processen die jaarlijks gemiddeld honderden doden eisen en vele miljarden guldens schade veroorzaken. Andere toepassingen van de verkregen aardwetenschappelijke kennis liggen in de opsporing van grondstoffen zoals olie, gas en mineralen, alsmede van het steeds schaarser wordende water voor de drinkwatervoorziening, irrigatie, etc.

Sinds eind november is het secretariaat van de IUGS gevestigd bij de Geologische Dienst van Noorwegen, in Trondheim. Het secretariaat is ook te bereiken per telefoon (00-47-73-904040), fax (00-47-73-502230) en e-mail (IUGS.secretariat@ngu.no). Ed de Mulder, die naast zijn werk op TNO-NITG deeltijdhoogleraar is aan de Technische Universiteit Delft (met als leeropdracht bodembeheer), is op TNO-NITG bereikbaar onder telefoonnummer 030-2564676, en via e-mail (e.demulder@nitg.tno.nl).

Referenties:
  • Anonymus, 2000. Ed de Mulder voorzitter van de wereldwijde geologen verenigingen IUGS. TNO-NITG In formatie (editie grondwater en bodem) 7, p.28.


Copyright © NGV 1999-2017
webmaster@geologischevereniging.nl