NGV-Geonieuws 180 artikel 1186

NGV-Geonieuws: elektronisch geologisch tijdschrift


Juni 2011, jaargang 13 nr. 6 artikel 1186

Redactie: George Brouwers tot en met artikel 1023 en vanaf 1024 dr.W.M.L.(Willem) Schuurman

Dit artikel is onderdeel van NGV-Geonieuws uitgave 180! Op de huidige pagina is alleen artikel 1186 te lezen.

<< Vorig artikel: 1185 | Volgend artikel: 1187 >>

1186 Grootste dinosporen bedreigd
Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon, AMU, Poznan

Klik hier voor alle artikelen over (Dino)sauriers ! Klik hier voor alle artikelen over Paleontologie, Fossielen & Uitstervingen !     Klik hier om dit artikel af te drukken !

Met een lengte van meer dan anderhalve meter zijn sommige van de pootafdrukken langs de kust van West-AustraliŽ mogelijk achtergelaten door de grootste dinosauriŽrs die ooit op aarde hebben geleefd. Veel is er echter nog niet van bekend, want deze loopsporen komen voor in een verlaten gebied bij Gantheaume Point, niet ver van Broome. Of we ooit een gedetailleerd beeld van deze (en talloze andere) sporen ter plaatse zullen krijgen, is twijfelachtig. Net als andere dinosporen (zie Geonieuws 177) moeten ook deze namelijk mogelijk wijken voor commerciŽle belangen. Hoewel ... net als in eerdere gevallen zijn er ook hier acties op touw gezet om dit paleontologische erfgoed veilig te stellen. En dat heeft steeds vaker succes, want steeds minder autoriteiten durven zich bloot te stellen aan het verwijt van gebrek aan belangstelling voor niet-commerciŽle waarden.


Locatie van de bedreigde sporen

Het gaat in dit geval om een kuststrook van ca. 80 km lang, waar 130 miljoen jaar geleden talrijke soorten sauropoden, theropoden en ornithopode dinoís hun sporen achterlieten in een modderig gebied. Hoewel de omvang van dit gebied met zoveel sporen al in 1994 duidelijk werd, is er sindsdien nog nauwelijks iets van gedocumenteerd. Nu wil men er echter haast mee maken, want er is een installatie gepland waar buitengaats gewonnen gas moet worden omgezet in LPG; daarvoor moet bovendien een haven worden aangelegd. Niet alleen zal daardoor het gebied met de sporen in tweeŽn worden gedeeld, maar ook zullen er ter plaatse van de installatie en de haven sporen verdwijnen. Volgens de betreffende autoriteiten is dat niet rampzalig, want het zou niet gaan om de beste afdrukken uit het gebied. Dat wordt door bezorgde paleontologen beaamd, maar ze zijn bang dat de in zee geplande werken zoals de haven en golfbrekers/pieren het zandtransport in zee zodanig zullen veranderen dat veel van de nu zichtbare sporen door een dikke laag zand zullen worden bedekt. Maar natuurlijk zal dat, althans weer volgens de autoriteiten, niet zoín vaart lopen.

De bezorgde paleontologen wijzen er verder op dat juist de exceptioneel grote diversiteit van de sporen, in combinatie met hun grote aantal, betekent dat er studies kunnen worden verricht - bijvoorbeeld met betrekking tot de wijze van lopen, maar ook ten aanzien van sociaal gedrag (alleen, met families, of in grote groepen) - die niet of nauwelijks elders zijn te realiseren, en dat iedere aantasting van de sporen alleen al daarom moet worden voorkomen.

Inmiddels hebben de eigenaars van de kuststrook, een groep aboriginals, een akkoord getekend met de overheid. Niet echt vrijwillig overigens, want de regering was inmiddels al begonnen met een procedure voor onteigening. Toch is er nog hoop: de federale Minister van Milieu, Tony Burke, moet nog akkoord gaan. Hij wacht nu op een regeringsrapport om een definitief besluit te kunnen nemen. De beslissing valt zeer waarschijnlijk op 30 juni en de paleontoloog Steve Salisbury (Universiteit van Queensland in Brisbane), die de Ď oppositieí aanvoert, roept alle collegaís op om Minister Burke te benaderen met het dringende verzoek om het beoogde gasproject nietin de huidige vorm te laten doorgaan.


Enkele van de loopsporen bij
Gantheaume Point.

Referenties:
  • Crow, J.M., 2011. Dinosaur footprints threatened by natural gas project - fossilized tracks in western Australia could be lost if processing plant is built. Nature News, doi:10.1038/news.2011.284

Foto: Matthias Breiter/Minden Pictures/FLPA.


Copyright © NGV 1999-2017
webmaster@geologischevereniging.nl