NGV-Geonieuws 180 artikel 1188

NGV-Geonieuws: elektronisch geologisch tijdschrift


Juni 2011, jaargang 13 nr. 6 artikel 1188

Redactie: George Brouwers tot en met artikel 1023 en vanaf 1024 dr.W.M.L.(Willem) Schuurman

Dit artikel is onderdeel van NGV-Geonieuws uitgave 180! Op de huidige pagina is alleen artikel 1188 te lezen.

<< Vorig artikel: 1187 | Volgend artikel: 1189 >>

1188 Spectaculaire vulkaanuitbarsting hindert vliegverkeer weer
Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon, AMU, Poznan

Klik hier voor alle artikelen over Vulkanologie !     Klik hier om dit artikel af te drukken !

Op 4 juni vond een uitbarsting plaats van het Puyehue-Cordón Cauille vulkanische complex in Chili. De vulkaan had toen 51 jaar ‘geslapen’. De uitbarsting ging gepaard met een spectaculaire aswolk die zich binnen twee dagen al over zo’n 2000 km uitstrekte, vanuit het midden van Chili, over Argentinië tot boven de Atlantische Oceaan. De as bereikte een hoogte van 14 km en bleef ook daarna tot 12 km hoog in de atmosfeer hangen. Daarmee werd, na de uitbarsting op van de Eyjafallajökull op IJsland een jaar geleden, opnieuw een groot probleem geschapen voor het luchtvaartverkeer (zie ook Geonieuws 1026). Inmiddels moesten ook in Australië en Nieuw-Zeeland talrijke vluchten worden geannuleerd.


Vanuit satellieten was de
uitbarsting goed zichtbaar.


De aspluim vanuit een vliegtuig.


In de nabijheid van de vulkaan vielen grote hoeveelheden, relatief grote, lichtgekleurde asdeeltjes terug op aarde, waardoor het leek alsof er sneeuw was gevallen. De hoeveelheid was plaatselijk zo groot, o.a. in Bariloche, dat de bewoners de daken van hun huizen moesten schoonvegen om te voorkomen dat hun dak door het gewicht van de as zou instorten. Ze mochten echter nog van geluk spreken, want met de as komt ook veel water (gecondenseerd uit de uitgestoten stoom) omlag, en dat leidt op sommige plaatsen tot het risico van grote modderstromen die vanaf de vulkaanhellingen omlaag kunnen komen. De Chileense regering heeft daarom voor sommige gebieden de noodtoestand uitgeroepen, en is overgegaan tot evacuatie van de bewoners van de meest bedreigde gebieden. Het gaat daarbij om enkele duizenden personen.


De aswolk boven het Puehue-Cordón
Cauille vulkanische complex.


Het gebogen spoor van de aswolk
tot boven de Atlantische Oceaan.


De activiteit van de vulkaan is inmiddels afgenomen, maar volgens vulkanologen betekent dat niet dat het gevaar nu is geweken: bij uitbarstingen van deze omvang treden vaak na enkele dagen of weken opnieuw grote erupties op. De as zal overigens nog zeer lang in de atmosfeer blijven hangen en zich daar steeds verder verspreiden. Het is dan ook te verwachten dat er in de komende maanden veel rode luchten bij zonsondergang te bewonderen zullen zijn.


De aspluim kleurt donkerrood in
het licht van de ondergaande zon.

Referenties:
  • NASA, Natural Hazards, 2011. Ashj plume from Puyehue-Cordón Caulle. http://earthobservatory.nasa.gov/NaturalHazards/view.php?id=50882&src=nha.
  • Klemetti, E., 2011. Spectacular images and video of the Puehue-Cordón Cauille eruption in Chile, Bigthink, 2011-0606, http://bigthink.com/ideas/38754.

Satellietfoto’s: NASA; foto vanuit het vliegtuig: E. Andrés.


Copyright © NGV 1999-2017
webmaster@geologischevereniging.nl