NGV-Geonieuws 183 artikel 1218

NGV-Geonieuws: elektronisch geologisch tijdschrift


September 2011, jaargang 13 nr. 9 artikel 1218

Redactie: George Brouwers tot en met artikel 1023 en vanaf 1024 dr.W.M.L.(Willem) Schuurman

Dit artikel is onderdeel van NGV-Geonieuws uitgave 183! Op de huidige pagina is alleen artikel 1218 te lezen.

<< Vorig artikel: 1217 | Volgend artikel: 1219 >>

1218 Grote aardverschuiving in Pakistan
Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon, AMU, Poznan

Klik hier voor alle artikelen over Geomorfologie ! Klik hier voor alle artikelen over Sedimentologie !     Klik hier om dit artikel af te drukken !

Een grote aardverschuiving vond vorig jaar plaats in het Pakistaanse Hunza-dal. Daarbij werd een dorp volledig verwoest, en de Hunza-rivier werd erdoor afgedamd. In het dal veranderde een meer daardoor in een natuurlijk stuwmeer waarvan het water lange tijd bleef stijgen. Dat leidde ertoe dat ook niet direct getroffen inwoners van het dal in de loop van dit jaar hun huis moesten ontvluchten omdat het onder water kwam te staan. Bovendien kwam een brug die het gebied met de buitenwereld verbond onder water te staan, waardoor contact met de buitenwereld werd verbroken.


Overzicht van het meer in het Hunza dal;
de aardverschuiving bereikte het meer linksboven.


Detail van de aardverschuiving; voor
locatie: zie de overzichtsfoto.


Om het gebied weer bereikbaar te maken werd door ingenieurs, met medewerking van het leger, een doorgang in de natuurlijke stuwdam gemaakt, waardoor het waterpeil in het meer kon zakken. De aardverschuiving was echter dermate massaal dat de tot stand gebrachte doorgang niet tot het oorspronkelijke rivierniveau reikte. Als gevolg daarvan staat het water nog steeds aanzienlijk hoger dan vroeger, wat ook betekent dat een deel van de oever nog steeds onder water staat. Dat blijkt duidelijk uit opnames die op 3 augustus met de Advanced Land Image satelliet van de NASA zijn gemaakt.

De stroming in de kunstmatig aangebrachte doorgang heeft uiteraard een eroderend effect. De doorgang is daardoor nu breder dan nadat hij net was klaargekomen, en waarschijnlijk is hij ook al dieper geworden. Nog steeds niet diep genoeg echter om het meer weer tot zijn oorspronkelijke proporties terug te brengen. Wel wordt verwacht dat dat binnen enkele jaren het geval zal zijn, want het evenwichtsprofiel van de Hunza-rivier is door de dam uiteraard verdwenen, en dus zal insnijding doorgaan totdat een nieuw evenwicht is bereikt. Dat gaat relatief gemakkelijk omdat de dam die door de aardverschuiving is ontstaan, bestaat uit los materiaal (zij het met zeer grote stukken steen daarin). Maar ook de uit hard gesteente bestaande drempel aan het uiteinde van de Middellandse Zee (bij Gibraltar) werd immers, toen eenmaal water uit de Atlantische Oceaan over die drempel de Middellandse Zee instroomde (zie o.a. Geonieuws 301), zeer snel geŽrodeerd.


De witte lijn in het meer geeft
de vroegere kust aan voor de aardverschuiving.

Referenties:
  • NASA Earthov

Fotoís: website NASA Earthobservatory: http://earthobservatory.nasa.gov/NaturalHazards/view.php?id=51983.


Copyright © NGV 1999-2017
webmaster@geologischevereniging.nl