NGV-Geonieuws 189 artikel 1256

NGV-Geonieuws: elektronisch geologisch tijdschrift


Maart 2012, jaargang 14 nr. 3 artikel 1256

Redactie: George Brouwers tot en met artikel 1023 en vanaf 1024 dr.W.M.L.(Willem) Schuurman

Dit artikel is onderdeel van NGV-Geonieuws uitgave 189! Op de huidige pagina is alleen artikel 1256 te lezen.

<< Vorig artikel: 1255 | Volgend artikel: 1257 >>

1256 Weer grote uitstoot van H2S voor kust van NamibiŽ
Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon, AMU, Poznan

Klik hier voor alle artikelen over het Milieu ! Klik hier voor alle artikelen over Oceanografie !     Klik hier om dit artikel af te drukken !

Voor de kust van NamibiŽ ontsnappen soms grote hoeveelheden zwavelwaterstof (H2S). Dat gebeurde onder meer in 2007 en 2010 (zie Geonieuws 842 en 1116), en dat gebeurde opnieuw eind februari. De zee wordt door de grote hoeveelheden zwavel, die deels als kleine gele deeltjes uit het gas vrijkomt, groen gekleurd. Omdat niet alleen zwavel, maar ook zwavelwaterstof slecht is voor het milieu, levert dit gebeuren - dat er op satellietopnames prachtig uitziet - veel problemen op voor het leven in zee ter plaatse (zie ook Geonieuws 226).


Gele zwaveldeeltjes uit het ontsnappende
zwavelwaterstof kleuren het zeewater groen
in een strook van ca. 150 km lang voor de
kust van NamibiŽ.

Op het eerste gezicht geven de kleuren vanuit de ruimte de indruk van grootschalige algenbloei. Het is dan ook goed mogelijk dat het vrijkomen van zwavelwaterstof ook elders op aarde voorkomt, maar als dat in gebieden gebeurt waar dat niet direct door mensen wordt waargenomen, wordt het verschijnsel waarschijnlijk niet als zodanig herkend. De kust voor NamibiŽ is wellicht daarom de enige plaats op aarde waarvan bekend is dat dit merkwaardige verschijnsel regelmatig optreedt.

Het verschijnsel is inderdaad merkwaardig, want het ontstaat door een ongewone samenloop van omstandigheden. Zeestromen voeren namelijk zuurstof-arm water naar dit kustgebied, en het beetje aanwezige zuurstof wordt dan ook nog eens snel door chemische processen en dierlijke activiteit opgemaakt. Op het moment dat onvoldoende zuurstof meer in het water aanwezig is, sterven de daar levende organismen en zakken naar de bodem, die dan ook rijk aan organisch materiaal is. Bij de verrotting van dat organische materiaal onder zuurstofloze omstandigheden kan zwavelwaterstof vrijkomen.

Referenties:
  • Scott, M., 2012. Hydrogen sulfide emissions along the Namibian coast. NASA Visible Earth, http://visibleearth.nasa.gov/view.php?id=43143, 1 blz.

Foto: Jeff Schmaltz, MODIS Rapid Response Team at NASA GSFC.


Copyright © NGV 1999-2017
webmaster@geologischevereniging.nl