NGV-Geonieuws 191 artikel 1259

NGV-Geonieuws: elektronisch geologisch tijdschrift


Mei 2012, jaargang 14 nr. 5 artikel 1259

Redactie: George Brouwers tot en met artikel 1023 en vanaf 1024 dr.W.M.L.(Willem) Schuurman

Dit artikel is onderdeel van NGV-Geonieuws uitgave 191! Op de huidige pagina is alleen artikel 1259 te lezen.

<< Vorig artikel: 1258 | Volgend artikel: 1260 >>

1259 Wentelende wieken warmen op
Auteur: Adiël Klompmaker

Klik hier voor alle artikelen over het Milieu ! Klik hier voor alle artikelen over (Paleo)Klimaat !     Klik hier om dit artikel af te drukken !

Een schone bron van energie, dat is windenergie. Geen uitstoot van CO2 en dus helpt het bij het tegengaan van de opwarming van de aarde. Toch? Nu blijkt dat windturbines een opwarmend neveneffect hebben, vooral gedurende de nachten.Liming Zhou (State University of New York) en collega’s rapporteren hierover in “Nature Climate Change”.


Een windmolenpark in noordoostelijk Duitsland bij Mecklenburg.
Afbeelding: © Philipp Hertzog

Windenergie in Nederland
Ook in Nederland zien we steeds meer windturbines, vooral in het westen en noorden van ons land en in de kuststreken. Daar waait het immers gemiddeld wat meer. In totaal leveren windmolens 4% van de energie die we gebruiken. En schoon dat het is! Geen uitstoot van CO2of andere broeikasgassen als de windturbine eenmaal in gebruik is genomen, want dat gebeurt natuurlijk wel bij het maken en in elkaar zetten van de windmolen. Nadelen zijn er ook: een miniem gedeelte van de vogelpopulatie sterft en volgens sommige mensen zorgen de turbines voor ‘landschapsvervuiling’. In totaal staan er nu bijna 1900 windturbines in Nederland. Het aantal nieuw gebouwde windmolens nam helaas af in de afgelopen jaren.
Satellieten
Duitsland doet het nog een stukje beter dan Nederland, want daar wordt al 7,6% van de energie geleverd door windturbines. De VS loopt wat achter met 2,9%. Belangrijk onderzoeksnieuws komt echter wel uit de VS. Wetenschappers verbonden aan diverse Amerikaanse onderzoeksinstituten keken naar het effect van windturbines op de temperatuur in en rondom windmolenparken in Texas met in totaal 2358 molens. Het ‘kijken’ over de periode 2003-2011 gebeurde niet ter plaatse, maar met satellieten.


Opwarming van het aardoppervlak gedurende de nacht door de aanwezigheid van windmolens (zwarte stippen) in Texas. In dit geval gaat om het verschil tussen het jaar 2010 (veel windmolens) en 2003 (nauwelijks windmolens).
Afbeelding: © Liming Zhou

Opwarming
Je zou het niet verwachten, maar windmolens beďnvloeden de lokale temperatuur voldoende om een duidelijk meetbaar resultaat te krijgen. In de zomer warmden de windmolens het windmolenpark op met 0,70C op per decennium en in de winter ietsje minder met 0,50C op per decennium. Dit is ten opzichte van de regio direct rondom de windturbines. Vooral in de nachten was het opwarmende effect goed te zien, overdag nauwelijks tot niet.
“Dit is logisch omdat gedurende de nacht de bodem veel kouder wordt dan de lucht een paar honderd meter boven het aardoppervlak en de windmolens zorgen voor turbulentie waardoor de luchtlagen mixen,” legt Steven Sherwood (University of New South Wales, Australië), niet verbonden aan de studie, uit. Hierdoor warmt de bodem dus op in de nacht. “Dezelfde strategie wordt regelmatig gebuikt door fruittelers om vorst in de vroege morgen tegen te gaan”. Zij gebruiken echter geen windmolens maar vliegen met een helikopter over de boomgaard.

Gedurende de dag is het aardoppervlak al warm ten opzichte van de lucht daarboven door de zonneschijn. Daarom hebben de windmolens dan nauwelijks een opwarmend effect. Het verschil tussen de winter en zomer zit hem in de windkracht: er was meer wind in de zomermaanden waardoor het aardoppervlak dus meer opwarmde dan in de winter.


Windmolenpark in Oostenrijk.
Afbeelding:© Kwerdenker

Opwarming?
Het gaat hier alleen om een verplaatsing van warmte naar het aardoppervlak en niet het vasthouden van uitgaande warmte door broeikasgassen.Is dit slechts een interessante observatie met lokale effecten of speelt het een rol bij globale opwarming? Meer onderzoek zal het uitwijzen.

Referenties:
  • Zhou et al., ‘Impacts of wind farms on land surface temperature’, Nature Climate Change, online publicatie 29 april 2012.

Dit artikel is met toestemming van de kennislink redactie overgenomen van Kennislink


Copyright © NGV 1999-2017
webmaster@geologischevereniging.nl