NGV-Geonieuws 11 artikel 134

NGV-Geonieuws: elektronisch geologisch tijdschrift


1 Juni 2001, jaargang 3 nr. 2 artikel 134

Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon
Geologisch Instituut, Adam Mickiewicz Universiteit, Poznan (Polen)

Dit artikel is onderdeel van NGV-Geonieuws uitgave 11! Op de huidige pagina is alleen artikel 134 te lezen.

<< Vorig artikel: 133 | Volgend artikel: 135 >>

134 Afdamming van gletsjermeer hangt samen met klimaat
Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon

Klik hier voor alle artikelen over Glaciologie ! Klik hier voor alle artikelen over (Paleo)Klimaat !     Klik hier om dit artikel af te drukken !

Het Argentinomeer in het zuiden van Patagonië (Argentinië) is een hooggelegen bergmeer in de Andes. Het wordt periodiek afgedamd door de Perito Moreno gletsjer, doordat deze zich uitbreidt (en later weer terugtrekt). Dat is in de 20e eeuw zeventien keer gebeurd. Een dergelijke afdamming heeft aanzienlijke gevolgen voor de afwatering van het meer. Die vindt plaats via de Santa Cruz, maar deze rivier valt vrijwel droog als door de afdamming het meer niet langer als waterleverancier kan dienstdoen. Overigens heeft het meer geen andere uitlaat dan deze rivier, waardoor het waterniveau in het meer na afdamming stijgt (omdat er immers voortdurend smeltwater vanaf de gletsjer naar wordt toegevoerd).

In perioden dat er geen afdamming plaatsvindt, is de afvoer vanuit het meer onregelmatig, onder invloed van seizoensinvloeden. Via statistische methoden kan het effect daarvan worden berekend, zodat duidelijk wordt hoe de waterafvoer fluctueert met uitschakeling van die seizoensinvloeden. Twee Argentijnse onderzoekers hebben dat gedaan. Daarbij vonden ze dat er een soort cycli in de piek-afvoer optreden. Een van die cycli heeft een duur van 33-36 maanden, de andere cyclus heeft een duur van 42-58 maanden.

De onderzoekers schrijven de korte cyclus toe aan de afwijkende positie die gebieden van hoge luchtdruk in de subtropische gebieden van de Stille Zuidzee met min of meer regelmatige tussenpozen innemen. De tweede cyclus zou samenhangen met factoren die ook het ontstaan van El Niño beïnvloeden. Dit verband is statistisch significant. Hieruit moet worden opgemaakt dat stromingen in de oceaan de dynamiek van de Perito Moreno gletsjer bepalen. Zo blijkt dat met het toenemen van de invloed van El Niño de gletsjer zich verder voorwaarts beweegt.

Referenties:
  • Depetris, P.J. & Pasquini, A.I., 2000. The hydrological signal of the Perito Moreno glacier damming of Lake Argentino (southern Andean Patagonia): the connection to climate anomalies. Global and Planetary Change 26, p. 367-374


Copyright © NGV 1999-2017
webmaster@geologischevereniging.nl