NGV-Geonieuws 11 artikel 136

NGV-Geonieuws: elektronisch geologisch tijdschrift


1 Juni 2001, jaargang 3 nr. 2 artikel 136

Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon
Geologisch Instituut, Adam Mickiewicz Universiteit, Poznan (Polen)

Dit artikel is onderdeel van NGV-Geonieuws uitgave 11! Op de huidige pagina is alleen artikel 136 te lezen.

<< Vorig artikel: 135 | Volgend artikel: 137 >>

136 Voorouders in Vroege Steentijd aten termieten
Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon

Klik hier voor alle artikelen over Archeologie !     Klik hier om dit artikel af te drukken !

De oudst bekende, niet van steen vervaardigde, gebruiksvoorwerpen van onze voorouders bestaan uit botten. Ze komen van de vindplaatsen Swartkrans en Sterkfontein in Zuid-Afrika. Gezien hun ouderdom van zeker tweemiljoen jaar moeten ze zijn gebruikt door Australopithecus robustus, die als een (oud) neefje van de huidige mens (met een relatief geringe herseninhoud, waardoor hij mogelijk de strijd om het bestaan met andere hominiden zo'n tweemiljoen jaar geleden verloor) kan worden beschouwd.

Archeologen hebben de 'werktuigen' van deze locaties altijd beschouwd als een hulpmiddel om knollen uit de grond te halen. Recent onderzoek, dat enerzijds is gebaseerd op zowel macroscopisch als microscopisch onderzoek van de beenderen, anderzijds op experimenten, wijzen nu op een ander gebruik. Volgens de betrokken Zuid-Afrikaanse en Franse onderzoekers zou er namelijk gebruik van zijn gemaakt om termietenheuvels stuk te kloppen, zodat de gebruikers de termieten konden eten. Dat is op zich niet zo'n verwonderlijke gedachte, want ook nu gelden termieten bij veel Afrikaanse volkeren nog als een lekkernij.

Referenties:
  • Backwell, L.R. & Errico, F. d', 2001. Evidence of termite foraging by Swartkrans early hominids. Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA, online 10.1073/pnas. 021551598.


Copyright NGV 1999-2017
webmaster@geologischevereniging.nl