NGV-Geonieuws 12 artikel 157

NGV-Geonieuws: elektronisch geologisch tijdschrift


1 Oktober 2001, jaargang 3 nr. 3 artikel 157

Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon
Geologisch Instituut, Adam Mickiewicz Universiteit, Poznan (Polen)

Dit artikel is onderdeel van NGV-Geonieuws uitgave 12! Op de huidige pagina is alleen artikel 157 te lezen.

<< Vorig artikel: 156 | Volgend artikel: 158 >>

157 Echtpaar aangeklaagd voor 'diefstal' van een Allosaurus
Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon

Klik hier voor alle artikelen over (Dino)sauriers !     Klik hier om dit artikel af te drukken !

Op 4 september is het echtpaar James door de Amerikaanse staat Utah en de federale overheid aangeklaagd voor de diefstal van een skelet van een Allosaurus. Ze zouden het 150 miljoen jaar oude skelet in 1991 hebben uitgegraven op een stuk grond in Utah dat aan de federale overheid toebehoort. Dat is bij wet verboden, maar vanwege de versnipperde wetgeving (die pas onlangs is aangepakt, zie Geonieuws 158) werd er zelden tegen overtreders opgetreden.

Er zijn zoín tien min of meer complete skeletten van Allosaurus bekend, en deze zijn zeer gewild bij verzamelaars, die er vaak hoge bedragen voor over hebben. Het zijn dan ook indrukwekkende fossielen van 10-14 meter lang, met vlijmscherpe tanden in de bek, want Allosaurus was een vleeseter die het andere sauriŽrs in het Vroeg-Jura niet gemakkelijk gemaakt zal hebben.

Het skelet van het echtpaar James is voor zoín 85% compleet. Barry James claimt echter dat het niet gaat om een skelet van 1 dier, maar om botten die afkomstig zouden zijn van een groot aantal individuen. Die zouden ook niet recent op federaal land zijn opgegraven, maar op het einde van de negentiende eeuw op prive-terrein zijn ontdekt. Bovendien zou het echtpaar James geen eigenaar van de botten zijn, maar het skelet alleen in elkaar hebben gezet voor de rechtmatige eigenaar.

Dat laatste is niet onmogelijk, want het echtpaar heeft een eigen bedrijfje (Prehistoric Journeys) dat ook in het verleden veel skeletten van uitgestorven diersoorten in elkaar heeft gezet. Sommige van die exemplaren staan in grote Amerikaanse musea, dus de activiteiten van het echtpaar waren allang bekend.

Tegen het echtpaar pleit de gedetailleerde aanklacht: Barry James zou in 1991 naar Utah zijn afgereisd en daar met drie mensen hebben onderhandeld over de aankoop van een Allosaurus-skelet. Volgens de beschuldiging zou hij vervolgens 90.500,00 dollar hebben betaald om het skelet te laten opgraven. Vervolgens zou hij met een Japanse koper hebben onderhandeld over een verkoop voor 400.000 dollar. Deze bedragen onderstrepen om hoeveel geld het gaat bij dit soort praktijken.

Als het echtpaar schuldig wordt bevonden, is een gevangenisstraf van 15 jaar mogelijk. Daarnaast probeert Justitie de door de overheid geleden schade op het echtpaar te verhalen. Die schade zou 2,1 miljoen dollar bedragen. Daarin zit het bedrag dat het echtpaar voor de verkoop zou hebben ontvangen. Van het skelet zelf ontbreekt echter nog ieder spoor.

Referenties:
  • Gewolb, J. (ed.), 2001. Dinosaur theft alleged. Science 293, p. 2201.


Copyright © NGV 1999-2017
webmaster@geologischevereniging.nl