NGV-Geonieuws 12 artikel 158

NGV-Geonieuws: elektronisch geologisch tijdschrift


1 Oktober 2001, jaargang 3 nr. 3 artikel 158

Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon
Geologisch Instituut, Adam Mickiewicz Universiteit, Poznan (Polen)

Dit artikel is onderdeel van NGV-Geonieuws uitgave 12! Op de huidige pagina is alleen artikel 158 te lezen.

<< Vorig artikel: 157 | Volgend artikel: 159 >>

158 Verenigde Staten nemen wettelijke maatregelen tegen plundering fossielvindplaatsen
Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon

Klik hier voor alle artikelen over (Dino)sauriers ! Klik hier voor alle artikelen over Paleontologie, Fossielen & Uitstervingen !     Klik hier om dit artikel af te drukken !

Op 2 oktober heeft de Federale overheid van de Verenigde Staten een pakket wettelijke maatregelen voorgesteld om verdere plundering van fossielvindplaatsen tegen te gaan; ook het beheer van die plaatsen moet op die wijze verbeterd worden. Het wetsvoorstel wordt door zowel de Republikeinen als de Democraten gesteund. Weliswaar waren er reeds wetten met een zelfde oogmerk in de Verenigde Staten, maar die waren nogal versnipperd, waardoor toepassing op grote problemen stuitte. De nieuwe wet voorziet daarin. Hij is gemodelleerd naar een soortgelijke wet die in 1979 werd aangenomen ter bescherming van archeologische vondsten en vindplaatsen.

De 'Paleontological Resources Preservation Act' wordt ondersteund door de Society of Vertebrate Paleontology (SVP), die kort daarvoor het pakket wetten aan de leden had voorgelegd op de jaarlijkse bijeenkomst.

De nieuwe wet maakt het onder meer mogelijk om zwaardere straffen te eisen tegen degenen die fossielen meenemen van land dat aan de federale overheid toebehoort; ook moeten de diverse federale diensten erdoor meer volgens gelijke richtlijnen gaan werken aan de bescherming en het beheer van de vindplaatsen, en de registratie van nieuwe belangrijke vindplaatsen beter coördineren. Volgens de voorzitter van de SVP zal de wet ervoor zorgdragen dat de fossielen ook komende generaties genoegen zullen opleveren, en aan hun opvoeding zullen bijdragen.

Een van de directe doelstellingen is om een einde te maken aan de zwarte markt in bijzondere fossielen. Deze markt is groot, omdat particuliere verzamelaars - vaak zonder enige paleontologische kennis - bereid zijn om grote bedragen voor uitzonderlijke vondsten te betalen. Daar wordt overigens reeds steeds strenger tegenop getreden: niet lang geleden werden handelaren in staat van beschuldiging gesteld toen ze probeerden een bijna compleet skelet van een Allosaurus aan de man te brengen (zie Geonieuws 157). Dat skelet zou volgens de beschuldiging tien jaar geleden illegaal zijn opgegraven op een stuk federaal land in de staat Utah.

Referenties:
  • Dalton, R., 2001. US lazen out bare boes of fossiel protector pakkage. Naturel 413, p. 555.


Copyright © NGV 1999-2017
webmaster@geologischevereniging.nl