NGV-Geonieuws 12 artikel 163

NGV-Geonieuws: elektronisch geologisch tijdschrift


1 Oktober 2001, jaargang 3 nr. 3 artikel 163

Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon
Geologisch Instituut, Adam Mickiewicz Universiteit, Poznan (Polen)

Dit artikel is onderdeel van NGV-Geonieuws uitgave 12! Op de huidige pagina is alleen artikel 163 te lezen.

<< Vorig artikel: 162 | Volgend artikel: 164 >>

163 Zonne-instraling en klimaat
Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon

Klik hier voor alle artikelen over Astronomie ! Klik hier voor alle artikelen over (Paleo)Klimaat !     Klik hier om dit artikel af te drukken !

Het weer en het klimaat op aarde worden beÔnvloed door de hoeveelheid zonneinstraling. Die hangt af van een aantal factoren, waarvan de baan van de aarde om de zon en de stand van de aardas ten opzichte van die baan bij geologen het meest bekend zijn, omdat daarmee het optreden van ijstijden samenhangt. Bij meteorologen is een andere factor veel bekender: de cycliteit die optreedt bij de zonneactiviteit (de bekendste cyclus duurt 11 jaar, maar er zijn ook langere cycli).

De zonneactiviteit is ook voor tal van technici van belang, omdat daarmee ook de al dan niet gestoorde ontvangst van radiosignalen etc. samenhangt. Mede daarom wordt er veel onderzoek gedaan naar die zonneactiviteit, en worden op basis van de waarnemingen modellen opgesteld waarmee die activiteit is te voorspellen. Uiteraard is de hoeveelheid zonneinstraling ook van belang voor degenen die zich bezighouden met de ontwikkelingen van het klimaat op aarde, waarbij nog steeds een punt van discussie is in hoeverre menselijke activiteiten bijdragen aan de verandering van het klimaat.

Er zijn nu schattingen gepubliceerd over de gemiddelde jaarlijkse hoeveelheid zonneinstraling tot het jaar 2018. Die schattingen zijn gebaseerd op de flux van 10,7 cm radiogolven, die inmiddels alweer routinematig worden voorspeld op basis van statistische technieken die op hun beurt weer gebruikmaken van (geo)fysische gegevens. Volgens de voorspellingen zullen minima in de zonneinstraling optreden in 2006 en 2016 (in beide jaren met een gemiddelde waarde van 1365,66 watt per vierkante meter), met daartussen een piek in 2010 (1366,50 W/m2).

Wanneer de toename in de uitstoot van broeikasgassen (uitgezonderd CO2) in de komende twintig jaar verwaarloosbaar klein zou blijven, en wanneer de opwarming door de uitstoot van CO2 teniet zou worden gedaan door de uitstoot van industriŽle aerosolen, zouden al in de nabije toekomst de effecten van deze variaties in zonneinstraling merkbaar kunnen worden, stelt de onderzoeker. Deze optimistische visie gaat er echter wel van uit dat er in de komende twintig jaar geen nieuwe activiteiten door de mens zullen worden ontplooid die invloed hebben op het klimaat.

Referenties:
  • Lean, J.L., 2001. Solar irradiance and climate forcing in the near future. Geophysical Research Letters 28, p. 4119-4122.


Copyright © NGV 1999-2017
webmaster@geologischevereniging.nl