NGV-Geonieuws 13 artikel 173

NGV-Geonieuws: elektronisch geologisch tijdschrift


1 Januari 2002, jaargang 4 nr. 1 artikel 173

Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon
Geologisch Instituut, Adam Mickiewicz Universiteit, Poznan (Polen)

Dit artikel is onderdeel van NGV-Geonieuws uitgave 13! Op de huidige pagina is alleen artikel 173 te lezen.

<< Vorig artikel: 172 | Volgend artikel: 174 >>

173 CyanobacteriŽn droegen mogelijk bij aan zuurstofrijke atmosfeer
Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon

Klik hier voor alle artikelen over Biologie & Evolutie !     Klik hier om dit artikel af te drukken !

Waterstof is van levensbelang voor bacteriŽn die in een zuurstofarme of -loze atmosfeer leven. Ze ontlenen die waterstof vaak aan organisch materiaal dat ze zelf omzetten. Bij deze 'waterstofkringloop' worden ook grote hoeveelheden methaan (moerasgas) en zwavelwaterstof (dat naar stinkende eieren ruikt) geproduceerd.

Waterstof in onze biosfeer heeft echter ook een andere herkomst. Het blijkt dat cyanobacteriŽn (vroeger gewoonlijk aangeduid als 'blauwgroene algen' maar in feite een symbiose van microorganismen die een soort algenmatten produceren) ook een belangrijke waterstofbron kunnen vormen, hoewel ze zelf hun energie aan fotosynthese ontlenen. De door cyanobacteriŽn geproduceerde algenmatten in modderige kustvlakten blijken een belangrijke plaats voor de productie van waterstof. Hoewel uiteindelijk gebaseerd op energie die van de zon afkomstig is, treedt de waterstofproductie in deze algenmatten vooral Ďs nachts op, wanneer het zuurstofgehalte in de atmosfeer (door de 'rust' toestand van groene planten) relatief laag is.

Onderzoekers van het NASA Aims Research Center komen tot de opzienbarende conclusie dat juist dit proces kan hebben bijgedragen aan de omslag van een zuurstofarme naar een zuurstofrijke atmosfeer in het verre verleden van de aarde. Hun redenering komt erop neer dat zelfs een geringe waterstofproductie, wanneer die maar miljarden jaren doorgaat en wanneer het gas maar via de atmosfeer voor een deel verloren gaat in het wereldruim, op den duur leidt tot een vermindering van het reducerend vermogen van de aarde. Dat betekent in praktijk een zuurstofrijkere atmosfeer.

Referenties:
  • Hoehler, T.M., Bebout, B.M. & Marais, D.J. des, 2001. The role of microbial mats in the production of reduced gases on the early Earth. Nature 412, p. 324-327.
  • JŲrgensen, B.B., 2001. Space for hydrogen. Nature 412, p. 286-289.


Copyright © NGV 1999-2017
webmaster@geologischevereniging.nl