NGV-Geonieuws 14 artikel 177

NGV-Geonieuws: elektronisch geologisch tijdschrift


1 Februari 2002, jaargang 4 nr. 2 artikel 177

Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon
Geologisch Instituut, Adam Mickiewicz Universiteit, Poznan (Polen)

Dit artikel is onderdeel van NGV-Geonieuws uitgave 14! Op de huidige pagina is alleen artikel 177 te lezen.

<< Vorig artikel: 176 | Volgend artikel: 178 >>

177 Golfbaan bedreigt bijzondere dinosporen
Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon

Klik hier voor alle artikelen over (Dino)sauriers !     Klik hier om dit artikel af te drukken !

Even buiten Denver (Colorado), in het plaatsje Golden, botsen de belangen van sporters en wetenschappers. Dat komt door de voorgenomen aanleg van een gemeentelijke golfbaan. Op het terrein bevindt zich een rotswand waarop sporen te zien zijn van een dinosauriėr. Volgens paleontologen zijn dit de enige sporen ter wereld die van deze soort bekend zijn (welke soort dat is, blijft overigens nog in het duister gehuld). Die voetstappen zouden ongetwijfeld door in het rond vliegende golfballen worden beschadigd, en er is dan ook tegen de aanleg van de golfbaan geprotesteerd.

Om aan de protesten van wetenschappers tegemoet te komen, is de gemeente bereid om een deel van de voetsporen met vuilnis af te dekken, en om andere uit de wand te hakken om ze zo tegen beschadiging te vrijwaren. Ze zouden dan in bijv. een museum kunnen worden tentoongesteld. Andere sporen zouden echter als extra attractie voor de spelers in de wand moeten blijven zitten.


BEDREIGDE DINOSPOREN

De locatie is een bekende plaats voor zowel amateur- als beroepsgeologen. Er zijn tal van sporen gevonden, onder meer de enige die in de Verenigde Staten bekend zijn van een op een krokodil lijkende champosauriėr. Ook werden er in 1985 de eerste als zodanig herkende sporen van ceratopside sauriėrs ontdekt. Dat gebeurde door de geoloog Martin Lockley. Die is verbonden aan de Universiteit van Colorado, waar hij ‘s werelds grootste verzameling van dinosauriėrsporen beheert. Het gemeentebestuur heeft hem gevraagd behulpzaam te zijn bij het veiligstellen van de sporen tijdens de aanleg van de golfbaan. Hij heeft inmiddels laten weten mogelijkheden te zien om de sporen op een veilige manier op de golfbaan zichtbaar te laten blijven.

Niet iedereen is ervan overtuigd dat zoiets zal lukken. De archeoloog (!) van Colorado, Susan Collins, heeft om nader onderzoek gevraagd. Ook zij sluit overigens niet uit dat er wellicht maatregelen kunnen worden genomen die het toch mogelijk maken om de golfbaan aan te leggen en de sporen veilig te stellen.

Referenties:
  • Dalton, R., 2001. Golf course threatens to leave hole in fossil records. Nature 412, p. 572.


Copyright © NGV 1999-2017
webmaster@geologischevereniging.nl