NGV-Geonieuws 17 artikel 194

NGV-Geonieuws: elektronisch geologisch tijdschrift


15 Maart 2002, jaargang 4 nr. 5 artikel 194

Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon
Geologisch Instituut, Adam Mickiewicz Universiteit, Poznan (Polen)

Dit artikel is onderdeel van NGV-Geonieuws uitgave 17! Op de huidige pagina is alleen artikel 194 te lezen.

<< Vorig artikel: 193 | Volgend artikel: 195 >>

194 Wandelen met beesten
Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon

    Klik hier om dit artikel af te drukken !

De televisieserie 'Walking with dinosaurs' van de BBC heeft ook in Nederland een warm onthaal gekregen. Niet alleen kreeg de serie een hoge waardering, maar ook was de kijkdichtheid groot. In Groot-Brittannië was dat niet anders, en dat heeft - haast onvermijdelijk - geleid tot een vervolgserie. De uitzending daarvan is in Engeland in november begonnen. Op 9 december zijn alle afleveringen op één avond in de Verenigde Staten uitgezonden.

De nieuwe serie ('Walking with beasts': wandelen met beesten) gaat over zoogdieren. Dat heeft de nodige problemen bij de productie opgeleverd. Niet alleen omdat zoogdieren met hun losse haren veel moeilijker te animeren zijn dan dinosauriërs met hun rigide pantsers, maar ook omdat het gedrag van zoogdieren veel gecompliceerder is. Bovendien is er van zoogdieren uiteraard veel meer bekend dan van de al zo lang uitgestorven dinosauriërs. Dat impliceert dat de makers van de serie hun fantasie iets minder op de loop konden laten gaan.

En dat is precies een punt waarop deze nieuwe serie, nog sterker dan de vorige, behoorlijke kritiek heeft gekregen van deskundigen: de moderne apen, waaraan de makers van de nieuwe serie het gedrag van veel van onze zoogdiervoorouders hebben gerelateerd, zijn volgens veel specialisten niet representatief voor het gedrag van die voorouders. De paleontoloog Michael Benton van de University of Bristol spreekt dan ook van een 'zeer gedurfde' onderneming.

Niettemin is Benton, net als in het geval van 'Walking with dinosaurs', een groot voorstander van deze aanpak; hij spreekt zelfs van 'een gift aan de paleontologie'. Ook Jerry Hooker, een specialist op het gebied van zoogdieren van het Londens Natural History Museum, is positief, hoewel met enige vraagtekens. Zijn collega Andrew Currant is echter teleurgesteld in de serie. Hij vindt de bewegingen van veel zoogdieren in de serie erg 'Bambiachtig'.

Een bijzonder moeilijk probleem was het optreden in de serie van een van onze menselijke voorouders, Australopithecus. In samenwerking met Robin Crompton, deskundige van de Universiteit van Liverpool, kreeg deze hominide een loop tussen die van apen en de huidige mens in. Zijn gedrag werd geïmiteerd van de bonobo’s, een apensoort die veel overeenkomst vertoont met de chimpansees.


THE HUMAN FAMILY TREE

Referenties:
  • Watson, A., 2001. TV dinosaur team treads tricky mammalian terrain. Science 294, p. 1815.

Afbeelding cartoon van Bob Humphrey uit: http://www.nmnh.si.edu/anthro/outreach/anthnote/Spring00/anthnote.html


Copyright © NGV 1999-2017
webmaster@geologischevereniging.nl