NGV-Geonieuws 18 artikel 198

NGV-Geonieuws: elektronisch geologisch tijdschrift


1 April 2002, jaargang 4 nr. 6 artikel 198

Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon
Geologisch Instituut, Adam Mickiewicz Universiteit, Poznan (Polen)

Dit artikel is onderdeel van NGV-Geonieuws uitgave 18! Op de huidige pagina is alleen artikel 198 te lezen.

<< Vorig artikel: 197 | Volgend artikel: 199 >>

198 Terrorisme vertraagde vrijgave van topografische kaarten aan geofysici
Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon

    Klik hier om dit artikel af te drukken !

Een groot karteringsproject, waarvoor zo’n 80% van het landoppervlak van de aarde (n.l. het land tussen 60° N.B. en 56° Z.B.) gedetailleerd in kaart is gebracht, moet in de loop van 2002 leiden tot uitgewerkte kaarten. Het project, waarvoor de gegevens werden verzameld gedurende een vlucht van een spaceshuttle in februari 2000, is een samenwerkingsverband tussen de NASA en het Amerikaanse Ministerie van Defensie. Ook het Duitse Ruimtevaartcentrum en het Italiaanse Bureau voor Ruimtevaart leveren hieraan overigens een bijdrage.

Voor laaglandgebieden zoals Nederland is het karteringsproject wellicht niet zo interessant. In de eerste plaats niet omdat op de te produceren kaarten hoogteverschillen van minder dan acht meter niet zichtbaar zullen zijn; in de tweede plaats niet omdat veel laaglandgebieden al gedetailleerd in kaart zijn gebracht. Voor ontoegankelijker gebieden, en ook voor andere gebieden buiten de geļndustrialiseerde wereld, zullen de nieuwe kaarten waarschijnlijk echter veel gedetailleerder zijn dan de bestaande kaarten.

Een van de doelstellingen van het project is om hiermee meer gegevens te verzamelen over gebieden van wetenschappelijk belang. Zeker in berggebieden speelt daarbij geofysica een belangrijke rol. Daarom zijn juist geofysici er zeer op gebrand om de nieuwe kaarten (waarvan de eerste in de lente van 2002 beschikbaar zou komen) in handen te krijgen. Ze leken er echter langer op te zullen moeten wachten dan aanvankelijk de bedoeling was. Het National Imagery and Mapping Agency van het Amerikaanse Ministerie van Defensie besloot namelijk na de aanslag op de Twin Towers in New York (11 september) om de vrijgave van de kaarten uit te stellen. Als reden daarvoor noemde het ministerie niet nader omschreven bezorgdheid met betrekking tot de veiligheid.

Op 5 december volgde echter alweer een mededeling dat de kaarten wel vrijgegeven zullen worden, althans voor zover ze de Verenigde Staten weergeven. De reden voor die plotseling veranderde opstelling was het inzicht dat de desbetreffende gegevens in feite toch al op vrijelijk verkrijgbare kaarten beschikbaar waren. Hoe het zit met de - voor geofysici veel interessantere - gebieden buiten de Verenigde Staten, is nog onduidelijk.

Referenties:
  • Knight, J., 2001. Map data kept under wraps as Pentagon focuses on security. Nature 414, p. 831-832.


Copyright © NGV 1999-2017
webmaster@geologischevereniging.nl