NGV-Geonieuws 24 artikel 227

NGV-Geonieuws: elektronisch geologisch tijdschrift


1 Juli 2002, jaargang 4 nr. 12 artikel 227

Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon
Geologisch Instituut, Adam Mickiewicz Universiteit, Poznan (Polen)

Dit artikel is onderdeel van NGV-Geonieuws uitgave 24! Op de huidige pagina is alleen artikel 227 te lezen.

<< Vorig artikel: 226 | Volgend artikel: 228 >>

227 Bomen zonder jaarringen uit Laat-Trias
Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon

Klik hier voor alle artikelen over Paleontologie, Fossielen & Uitstervingen !     Klik hier om dit artikel af te drukken !

Het Grand Staircase - Escalante National Monument in het zuiden van de Amerikaanse staat Utah staat bekend om zijn fossielrijkdom van relatief grote vertebraten zoals dinosauriŽrs en zoogdieren. Inmiddels worden er steeds meer paleontologische ontdekkingen gedaan in de MesozoÔsche gesteenten van het park, waarbij ook rijke faunaís van invertebraten aan het licht zijn gekomen. Vooral interessant blijken echter de fossiele planten, waarvan in de Chinle Formatie, die uit het Laat-Trias stamt, niet alleen versteende boomstammen, maar ook bladafdrukken en sporen tevoorschijn komen.

Juist op het gebied van landplanten blijkt het park nu een ware schatkamer te zijn. Dat komt mede doordat het park het op een na grootste bos ter wereld uit het Laat-Trias herbergt. Dit staat bekend als het Wolverine Forest, en wordt nu voor het eerst systematisch onderzocht. Dat is van belang voor een beter begrip van de met continentverschuiving samenhangende paleoecologie, want het bos groeide vlak bij de westkust van het supercontinent Pangea, en het moet aan de basis hebben gestaan van de voedselketen ter plaatse.

Een eerste resultaat van het nu begonnen onderzoek is dat de onderzochte boomstammen geen jaarringen blijken te hebben. Dat is een onverwachte bevinding, want geologisch onderzoek wijst erop dat het gebied gedurende het Laat-Trias moessons kende. Omdat die - voor zover bekend - altijd seizoengebonden zijn, moeten er dus seizoenen zijn geweest, en juist de verschillende weersomstandigheden tijdens de elkaar afwisselende seizoenen zijn verantwoordelijk voor de jaarringen in bomen. Voor het gebrek aan dergelijke jaarringen in de bomen uit het Wolverine Forest is vooralsnog geen verklaring gevonden.

Referenties:
  • Ash, S., 2001. A Late Triassic trove of fossil plants. Science 294, p. 2093.


Copyright © NGV 1999-2017
webmaster@geologischevereniging.nl