NGV-Geonieuws 28 artikel 249

NGV-Geonieuws: elektronisch geologisch tijdschrift


1 September 2002, jaargang 4 nr. 16 artikel 249

Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon
Geologisch Instituut, Adam Mickiewicz Universiteit, Poznan (Polen)

Dit artikel is onderdeel van NGV-Geonieuws uitgave 28! Op de huidige pagina is alleen artikel 249 te lezen.

<< Vorig artikel: 248 | Volgend artikel: 250 >>

249 Smokkel fossielen ongedaan gemaakt
Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon

Klik hier voor alle artikelen over Paleontologie, Fossielen & Uitstervingen !     Klik hier om dit artikel af te drukken !

Het ging maar liefst om veertien ton. Veertien ton aan fossielen die China waren uitgesmokkeld naar de Verenigde Staten. En het ging niet om zomaar wat fossielen, maar om heel bijzondere exemplaren, met onder meer een 225 miljoen jaar oude, 4-5 m lange ichthyosauriër en, misschien nog zeldzamer, stukken steen van gelijke ouderdom met een groot aantal crinoïden (zeelelies) waarvan zowel de stelen als de kelken uitzonderlijk goed bewaard zijn gebleven. Verder zaten er bij de partij tien exemplaren van het mariene reptiel Keichosaurus, alsook diverse vissen.

Deze enorme hoeveelheid (110 stuks) prachtige fossielen werden vorig jaar juni in San Diego (California) door de Amerikaanse douane ontdekt. Er volgde een uitgebreid touwtrekken, maar de fossielen die door Li Jianjun, curator van het Museum voor Natuurlijk Historie in Beijing, worden beschreven als 'zeer kostbaar', worden nu teruggezonden naar China. Nooit eerder zijn fossielen op zo grote schaal 'gerepatrieerd'.

De fossielen zijn naar alle waarschijnlijkheid afkomstig uit de provincie Guizhou in Zuid-China, waar soortgelijke fossielen eerder zijn gevonden. Ze dateren alle uit het Laat-Trias (227-20 miljoen jaar geleden), en bleven opmerkelijk goed geconserveerd. Dat komt waarschijnlijk doordat toen de ondiepe zee (met talrijke riffen) in korte tijd met een groot gebrek aan zuurstof te maken kreeg. Voor zover de diverse dieren niet omkwamen door te weinig zuurstof, bleven ze na hun afsterven op de bodem liggen zonder weg te rotten, maar ook zonder verorberd te worden door andere dieren (die immers door gebrek aan zuurstof ook niet lang meer leefden). Langzamerhand raakten ze met slib bedekt, en werden zo beschermd tegen zuurstof die later weer volop in zee aanwezig was.

Tot de in de partij aanwezige zeelelies behoort het geslacht Traumatocrinus, dat nogal wat vragen oproept. Dit geslacht overleefde de massauitsterving die zo’n 20 miljoen jaar eerder plaatsvond, op de grens tussen Paleozoïcum en Mesozoïcum (de grootst bekende massauitsterving). De nu aangetroffen exemplaren kunnen wellicht een licht werpen op de vraag waarom dit geslacht wel kon overleven, terwijl bijna alle andere uitstierven.

Eenmaal terug in China zullen de fossielen, na een opknapbeurt, in het Museum voor Natuurlijke Historie in Beijing worden tentoongesteld.

Referenties:
  • Yimin, D. & Stokstad, E., 2002. China regains fossils seized in California. Science 296, p. 2311.


Copyright © NGV 1999-2017
webmaster@geologischevereniging.nl