NGV-Geonieuws 31 artikel 264

NGV-Geonieuws: elektronisch geologisch tijdschrift


15 Oktober 2002, jaargang 4 nr. 19 artikel 264

Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon
Geologisch Instituut, Adam Mickiewicz Universiteit, Poznan (Polen)

Dit artikel is onderdeel van NGV-Geonieuws uitgave 31! Op de huidige pagina is alleen artikel 264 te lezen.

<< Vorig artikel: 263 | Volgend artikel: 265 >>

264 Diefstal pakt duur uit voor dief
Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon

Klik hier voor alle artikelen over (Dino)sauriers ! Klik hier voor alle artikelen over Paleontologie, Fossielen & Uitstervingen !     Klik hier om dit artikel af te drukken !

Barry James heeft de strijd opgegeven. Deze handelaar in fossielen, woonachtig in Sunbury (in de Amerikaanse staat Pennsylvania) heeft - om een zwaardere straf te ontlopen - schuld bekend in een proces dat de Amerikaanse federale overheid tegen hem had aangespannen. De aanklacht luidde dat hij het skelet van een Allosaurus had gestolen van land dat aan de staat Utah toebehoort en dat hij heler was van andere onrechtmatig verkregen fossielen.

James had twee mannen betaald om, inmiddels meer dan tien jaar geleden, het skelet van de Allosaurus op te graven. Hij verkocht het skelet in 1992 aan een zekere Hayashibara, werknemer van het bedrijf Okayama dat zich bezig houdt met onderzoek van farmaceutische producten en voedsel. Wat de precieze bedoelingen met het skelet waren, is niet duidelijk, maar wel duidelijk is dat het bedrijf het skelet voor langere of kortere tijd heeft willen tentoonstellen. Okayama was kennelijk niet op de hoogte van het illegale karakter van het skelet, en overweegt om het skelet naar de Verenigde Staten terug te sturen. Dat is echter nog niet gebeurd.

De rechter, die Barry James op 23 juli veroordeelde aan het Hof van Salt Lake City, heeft duidelijk gemaakt dat het de Amerikaanse overheid niet alleen ernst is met de aanpak van mensen die vindplaatsen van fossielen plunderen, maar dat ook mensen zullen worden vervolgd die fossielen weghalen van land dat aan de overheid toehoort.

In de deal die James met de rechtbank had gesloten, is overeengekomen dat hij 50.000 dollar boete zal betalen. Zo wordt het illegaal verzamelen van fossielen voor commerciŽle doeleinden (terecht) een dure grap. Amateurverzamelaars die op een 'normale' wijze te werk gaan, hebben overigens vooralsnog niets te vrezen, tenzij zij materiaal weghalen van plaatsen waar dat nadrukkelijk is verboden.

Referentie

Referenties:
  • Anonymus, 2002. Dinosaur theft proves costly for palaeo-plunderer. Nature 418, p. 576.

(zie ook Geonieuws 157)


Copyright © NGV 1999-2017
webmaster@geologischevereniging.nl