NGV-Geonieuws 32 artikel 267

NGV-Geonieuws: elektronisch geologisch tijdschrift


1 November 2002, jaargang 4 nr. 20 artikel 267

Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon
Geologisch Instituut, Adam Mickiewicz Universiteit, Poznan (Polen)

Dit artikel is onderdeel van NGV-Geonieuws uitgave 32! Op de huidige pagina is alleen artikel 267 te lezen.

<< Vorig artikel: 266 | Volgend artikel: 268 >>

267 Geen kind maar neefje voor Tyrannosaurus rex.
Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon

Klik hier voor alle artikelen over (Dino)sauriers ! Klik hier voor alle artikelen over Paleontologie, Fossielen & Uitstervingen !     Klik hier om dit artikel af te drukken !

In de veertiger jaren van de vorige eeuw werd in de Amerikaanse staat Utah de schedel gevonden van een dinosaurus. De schedel vertoonde grote gelijkenis met die van Tyrannosaurus rex, maar was aanzienlijk kleiner. Vandaar dat veel paleontologen aannamen dat het om een juveniele vorm ging. Andere paleontologen wezen er echter op dat de tanden anders waren, zodat het om een apart geslacht moest gaan. Ze noemden dat Nanotyrannus. De strijd of het ging om een kind of om een klein neefje van de grote T. rex bleef onbeslist.
Nu heeft een aantal medewerkers van het Burpee Museum voor Natuurlijke Historie, een klein museum in Rockford (in de Amerikaanse staat Illinois) een vondst gedaan die het pleit lijkt te beslechten. Ze vonden in juli namelijk een aanzienlijk deel van een skelet, waarvan de schedel alle kenmerken vertoonden van de omstreden oudere vondst, en die ook ongeveer gelijke afmetingen heeft. Het skelet, dat in de Amerikaanse staat Montana werd blootgelegd, heeft echter een belangrijk andere kenmerk: vergroeide wervels. Die zijn tot nu toe alleen bekend van volwassen dinosauriërs, wat het uiterst waarschijnlijk maakt dat ook het nu gevonden exemplaar een volwassen dier voorstelt. Het is dus geen juveniel exemplaar: T. rex blijft in dat opzicht kinderloos. Maar hij heeft er nu dus waarschijnlijk een nieuw neefje bij. Waarschijnlijk, want het fossiel is nog niet in zijn geheel uit het omringende gesteente vrijgemaakt. En de onderzoekers willen toch eerst het skelet van alle kanten kunnen bekijken voordat ze een definitieve uitspraak doen.

Referenties:
  • Anoniemus, 2002. Bones hint at dinosaur king’s princely relative. Nature 418, p. 716.

Afbeelding uit: Burpee Museum of Natural History


Copyright © NGV 1999-2017
webmaster@geologischevereniging.nl