NGV-Geonieuws 38 artikel 298

NGV-Geonieuws: elektronisch geologisch tijdschrift


1 Februari 2003, jaargang 5 nr. 3 artikel 298

Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon
Geologisch Instituut, Adam Mickiewicz Universiteit, Poznan (Polen)

Dit artikel is onderdeel van NGV-Geonieuws uitgave 38! Op de huidige pagina is alleen artikel 298 te lezen.

<< Vorig artikel: 297 | Volgend artikel: 299 >>

298 Mummie van dino gevonden
Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon

Klik hier voor alle artikelen over (Dino)sauriers ! Klik hier voor alle artikelen over Paleontologie, Fossielen & Uitstervingen !     Klik hier om dit artikel af te drukken !


'LEONARDO' ONTDEKT EN GEPREPAREERD IN MONTANA

Mummificatie is een proces dat alleen onder uitzonderlijke omstandigheden van nature optreedt. Vondsten beperken zich grotendeels tot 'veenlijken' en 'woestijnlijken', die stammen uit de afgelopen eeuwen of hooguit millennia. Er is nu echter een mummie gevonden van 77 miljoen jaar oud. Het gaat om een exemplaar van Brachylophosaurus canadensis, een hadrosauriŽr van 6,7 m groot, die in de zomer van 2000 werd opgegraven onder leiding van Nate Murphy, een paleontoloog die verbonden is aan het Phillips County Museum in Malta (in de Amerikaanse staat Montana). In de afgelopen eeuw zijn er slechts twee vergelijkbare mummies ontdekt, (door Charles Sternberg, een beroemde 'fossielenjager'), maar geen van beide is zo goed geconserveerd als de nieuwe vondst. Het belangrijkste van de vondst is dat de huidafdrukken over vrijwel het gehele lichaam bewaard zijn gebleven. Dat levert een veel beter beeld op van het uiterlijk dan tot nu toe beschikbaar was. Volgens Lawrence Witmer van de Ohio University in Athens (in de Amerikaanse staat Ohio) gaat het om een prachtig exemplaar waar heel veel van te leren valt.

De vondst werd gedaan in het kader van een nonprofit organisatie die geologisch veldwerk voor leken organiseert. De groep, onder leiding van Murphy, ontdekte het skelet waarvan zoín 90% van de botten aanwezig zijn, en hakte het uit tot een steenblok van 6500 kg. In het museum kon het fossiel verder worden uitgeprepareerd.

Bovendien werden er inwendig fossiele planten gevonden, die het laatste maal van de hadrosauriŽr moeten hebben gevormd. Die planten zijn inmiddels gedetermineerd door Dennis Braman, een palynoloog van het Royal Tyrell Museum in Drumheller (Canada), dat zelf een fraaie collectie dinosauriŽrs herbergt. Braman kon meer dan veertig plantensoorten onderscheiden, waaronder zoetwateralgen, varens, en diverse angiospermen.

Referenties:
  • Stokstad, E., 2002. Dinosaur 'mummy' unveiled. Science 298, p. 957.

Afbeelding met toestemming van het Judith River Dinosaur Institute en Phillips County Museum Montana.


Copyright © NGV 1999-2017
webmaster@geologischevereniging.nl