NGV-Geonieuws 3 artikel 31

NGV-Geonieuws: elektronisch geologisch tijdschrift


1 Juni 1999, jaargang 1 nr. 3 artikel 31

Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon
Geologisch Instituut, Adam Mickiewicz Universiteit, Poznan (Polen)

Dit artikel is onderdeel van NGV-Geonieuws uitgave 3! Op de huidige pagina is alleen artikel 31 te lezen.

<< Vorig artikel: 30 | Volgend artikel: 32 >>

31 Lawinegevaar in Schotse hooglanden 3-D aangegeven op internet
Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon

    Klik hier om dit artikel af te drukken !

Het Geografisch Instituut van de Universiteit van Edinburgh heeft, in samenwerking met de Scottish Avalanche Information Service (SAIS) een poging ondernomen om, vanaf volgende winter, het risico van lawines voor skiŽrs en klimmers in de Schotse Hooglanden te beperken. Ze gaan daartoe de website van de SAIS voorzien van (steeds aan de nieuwe omstandigheden aangepaste) informatie over lawinegevaar. Dit zal niet gebeuren in de vorm van een opsomming van plaatsen waar gevaar dreigt, maar via 3-D beelden van het gebied waarin men is geÔnteresseerd. Men kan zelfs in dat gebied een tocht uitzetten (of er een - denkbeeldige - vlucht overheen maken), waarbij de passages met lawinegevaar van een rode kleur zijn voorzien. Dit moet zo gedetailleerd dat het op een bepaalde berg mogelijk is om te zien langs welk traject hij zonder lawinegevaar kan worden beklommen, tussen zones met lawinegevaar door.

Momenteel is er een demonstratieversie beschikbaar, waarop het een en ander aan de hand van de bekende berg Ben Nevis wordt gedemonstreerd. Volgens SAIS-coŲrdinator Blyth Wright, die ook betrokken is bij de huidige online-berichtgeving over lawinegevaar, is het mogelijk om in het nieuwe project buitengewoon nauwkeurig probleemgebieden te voorspellen. De informatie van de website zal bovendien voor de 'gewone' internetgebruiker gemakkelijk te verwerken zijn. De verwachte nauwkeurigheid moet worden bereikt door gedetailleerde waarnemingen van temperatuur, windsnelheid, sneeuwval, sneeuwtemperatuur en dikte van het sneeuwpakket. Bovendien zullen gaten in de sneeuw worden gegraven om de opbouw te zien; deze opbouw zou volgens de SAIS veel informatie over mogelijk lawinegevaar opleveren.

Het programma dat het berggebied in 3-D voorstelt, werd geschreven door de bergbeklimmer Chris Davies. Daartoe bewerkte hij de meest gedetailleerde topografische kaarten met Virtual Reality Modelling Language (VRML). Door het zo verkregen 3-D resultaat te 'belichten' (zoals dat ook door de zon zou kunnen gebeuren), worden kleine ruggetjes en insnijdingen duidelijk zichtbaar, wat het 3-D effect sterk verhoogt. Om de gebruikers het zo verkregen 3-D beeld gemakkelijk aan topografische kaarten te kunnen laten koppelen, zijn bovendien hoogtelijnen aangegeven, alsmede sommige namen van geografische objecten.

Het belangrijkste probleem waarmee nu nog wordt geworsteld betreft het copyright van de gebruikte topografische kaarten. Daartoe wordt momenteel onderhandeld met de Ordnance Survey (Topografische Dienst). Dit probleem is niet helemaal verwaarloosbaar, want het programma werkt met Cosmo Player software dat gratis via internet te downloaden is. Mede omdat nog in december doden vielen bij een lawine nabij Aonach Mor wordt er echter op gerekend dat de Ordnance Survey dit potentieel levensreddende project zelf niet via hoge financiŽle eisen een voortijdige dood zal laten sterven.

Referenties:
  • Finnie, T., 1999. Avoid avalanches in virtual safety. The Times, 27 januari 1999, katern Interface, p. 3.
  • Website SAIS:http://www.sais.gov.uk


Copyright © NGV 1999-2017
webmaster@geologischevereniging.nl