NGV-Geonieuws 3 artikel 33

NGV-Geonieuws: elektronisch geologisch tijdschrift


1 Juni 1999, jaargang 1 nr. 3 artikel 33

Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon
Geologisch Instituut, Adam Mickiewicz Universiteit, Poznan (Polen)

Dit artikel is onderdeel van NGV-Geonieuws uitgave 3! Op de huidige pagina is alleen artikel 33 te lezen.

<< Vorig artikel: 32 | Volgend artikel: 34 >>

33 Op het spoor van de 'lost forty-niners'
Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon

Klik hier voor alle artikelen over Archeologie !     Klik hier om dit artikel af te drukken !

In 1849 probeerde een groep immigranten vanuit Utah naar de toenmalige goudvelden van CaliforniŽ te reizen via een doorsteek door een uitermate onherbergzaam gebied. Ze zouden het uiteindelijk niet halen, zoals hun aanvankelijke reisgenoten, die een lange omweg hadden gemaakt, konden vaststellen. Het gebied dat de slachtoffers, die in de Amerikaanse geschiedenis bekend staan als de 'lost forty-niners', probeerden te doorkruisen, heeft sindsdien de naam 'Death Valley' gekregen.

Dit gebied, dat grotendeels in de staat Nevada ligt, kent de hoogste temperaturen op aarde, is nauwelijks begroeid en heeft groot gebrek aan drinkbaar water. De grote zoutvlakten en zoutmeren (merendeels tientallen meters onder zeeniveau!) trekken niettemin nog steeds veel mensen aan die de tocht van de 'lost forty-niners' proberen te volgen. In de loop der tijd heeft dat tot veel meer slachtoffers geleid dan in 1849. Een van degenen die het spoor van de 'lost forty-niners' nauwkeurig heeft proberen te reconstrueren, is Jerry Freeman, een amateur-archeoloog die in 1996 de iets meer dan 600 km lange tocht vanuit Enterprise in Utah naar het bureau van het Death Valley National Park aan de Californische kant wist te volbrengen. Sindsdien probeert Freeman steeds meer te weten te komen.

Vorig jaar is hij op de proppen gekomen met een reiskist, die hij tussen een aantal rotsen zou hebben gevonden. De kist bevat munten, geweren, juwelen en persoonlijke artikelen (waaronder kleren en brieven) die zouden hebben toebehoord aan een lid van de 'lost forty-niners', waarschijnlijk de uit Illinois afkomstige William Robinson.

Over die vondst zijn in januari de gemoederen in de VS hoog opgelopen. Freeman is ervan beschuldigd onwettig te hebben gehandeld door zaken van archeologische waarden uit een nationaal park te hebben meegenomen. Daarop heeft hij direct de kist met inhoud aan de National Park Service ter beschikking gesteld. De zaak was daarmee echter niet afgelopen, want sindsdien is Freeman ervan beschuldigd dat hij de zaak in scŤne heeft gezet. Als belangrijkste argumenten daarvoor wordt aangevoerd dat de kleren niet allemaal even sterk zijn verweerd, en dat er in een van de brieven het woord 'grubstake' (een soort lening) voorkomt, terwijl dat woord volgens sommige historici verder nergens eerder dan in 1856 wordt vermeld. De brief is gedateerd op 2 januari 1850, en zou zijn geschreven vlak voordat Robinson met een reisgenoot verder trok in een poging om hulp te krijgen voor zijn groep die door vergeefse dwaaltochten, dorst en gebrek aan voedsel - met als gevolg dat de als trekdieren fungerende ossen ook allemaal het loodje hadden gelegd - aan het einde van zijn krachten was gekomen. Robinson slaagde erin om CaliforniŽ te bereiken, maar de ingeroepen hulp voor zijn reisgenoten kwam te laat; zelf overleed hij op 28 januari 1850 door het drinken van teveel koud water.

Als het om een authentieke vondst gaat, zou de huidige nalatenschap van de 'lost forty- niners' (alleen een geweer en een kaart), plotseling sterk zijn uitgebreid. Mogelijk zal er overigens op afzienbare termijn nog meer worden gevonden, want de opgelaaide discussie over de vondst van Freeman heeft inmiddels tal van mensen aangetrokken die hopen dat ook zij iets van geld of juwelen zullen vinden. De (merendeels als vrijwilliger werkzame) mensen van Death Valley National Park zijn niet blij met deze nieuwe 'goldrush' omdat zij vrezen dat niet iedereen zo gemakkelijk als Freeman afstand zal doen van eventuele vondsten.

Referenties:
  • Smith, Chr., 1999. Trunk found in Death Valley may just be a historic mirage. Houston Chronicle 28 januari 1999, p. 10A.


Copyright © NGV 1999-2017
webmaster@geologischevereniging.nl