NGV-Geonieuws 51 artikel 364

NGV-Geonieuws: elektronisch geologisch tijdschrift


15 Augustus 2003, jaargang 5 nr. 16 artikel 364

Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon
Geologisch Instituut, Adam Mickiewicz Universiteit, Poznan (Polen)

Dit artikel is onderdeel van NGV-Geonieuws uitgave 51! Op de huidige pagina is alleen artikel 364 te lezen.

<< Vorig artikel: 363 | Volgend artikel: 365 >>

364 Unieke sporen van 'Frogzilla' bedreigd
Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon

Klik hier voor alle artikelen over Olie, Gas & Mijnbouw ! Klik hier voor alle artikelen over Paleontologie, Fossielen & Uitstervingen !     Klik hier om dit artikel af te drukken !

De uitgeputte Union Chapel Mine in de Amerikaanse staat Alabama, waar steenkool in dagbouw werd gewonnen, moet worden opgevuld. Dat hebben woordvoerders van de Alabama Surface Mining Commission tenminste opgedragen aan de eigenaar van de mijn. De Commissie beroept zich daarbij op wetgeving van de federale overheid.

Er is echter van wetenschappelijke zijde bezwaar tegen dit besluit aangetekend, omdat daardoor bijzondere sporen verloren zouden gaan voor onderzoek. Het gaat daarbij om de sporen die nog deels onbekende reptielen en amfibien zon 310 miljoen jaar geleden achterlieten. Bij elkaar gaat het om meer dan 1200 sporen, waarvan er n afkomstig is van een nog niet bekend alligatorachtig schepsel dat inmiddels de koosnaam 'Frogzilla' heeft gekregen.


SPOOR VAN 'FROGZILLA'

Naar de sporen wordt veel onderzoek verricht. De dreigende afdekking van de kolige laag waarin de sporen voorkomen (de gestelde termijn was 30 dagen) heeft ertoe geleid dat tal van paleontologen protest hebben aangetekend tegen wat zij beschouwen als de praktische vernietiging van wat ze 'de belangrijkste verzameling diersporen ter wereld uit het Westfalien' noemen. De onderzoekers stellen dat de vaak zeer goed bewaard gebleven sporen het inzicht kunnen verdiepen in de wijze waarop zij zich voortbewogen.

Referenties:
  • Bourne, C. et al., 2003. Filling of Alabama coal mine endangers key fossil field. USA Today 2003-07-31, p. 6D.

Afbeelding gemaakt door T. Prescott Atkinson en geplaatst met toestemming van Ronald J. Buta
Zie ook Pennsylvanian Footprints in the Black Warrior Basin of Alabama.


Copyright NGV 1999-2017
webmaster@geologischevereniging.nl