NGV-Geonieuws 56 artikel 385

NGV-Geonieuws: elektronisch geologisch tijdschrift


1 November 2003, jaargang 5 nr. 21 artikel 385

Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon
Geologisch Instituut, Adam Mickiewicz Universiteit, Poznan (Polen)

Dit artikel is onderdeel van NGV-Geonieuws uitgave 56! Op de huidige pagina is alleen artikel 385 te lezen.

<< Vorig artikel: 384 | Volgend artikel: 386 >>

385 Stalagmiet geeft tendensen in neerslag aan, geen precieze fluctuaties
Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon

Klik hier voor alle artikelen over (Paleo)Klimaat !     Klik hier om dit artikel af te drukken !

Speleothemen - de (hangende) stalactieten en de (staande) stalagmieten in kalksteengrotten - komen steeds meer in de geologische belangstelling te staan. Dat komt vooral doordat er, dankzij steeds verfijndere technieken, veel paleoklimatologische gegevens aan zijn te ontlenen. Dat betreft onder meer de (vroegere) temperatuur, de neerslag en de vegetatie; technieken die bij de analyse van deze klimaatparameters worden gebruikt, omvatten ondermeer analyse van de isotopenverhoudingen in zuurstof en koolsof, luminescentie, en frequentie=analyse van sporenelementen. De ontwikkeling in de tijd kan worden vastgesteld doordat de speleothemen uit (onregelmatige en vaak zeer dunne) laagjes zijn opgebouwd, die kunnen worden gedateerd met hoge-resolutie TIMS, waarmee een radiometrische datering op basis van throrium/uraniumverhoudingen mogelijk is.


DE ONDERZOCHTE STALAGMIET

Doordat druipsteen in het algemeen uiterst langzaam aangroeit, is het gewoonlijk niet mogelijk om de ontwikkelingen in de tijd op korte termijn (bijv. Een jaar) te reconstrueren. Door de ontwikkeling van een nieuwe techniek, secondary ion mass spectrometry (SIMS) is het nu echter mogelijk geworden om sporenelenten in speleothemen te onderzoeken op een schaal van 3-30 micron. Dat opent de mogelijkheid om de ontwikkeling van het vroegere milieu te reconstrueren met de nauwkeurigheid van een jaar (of zelfs minder).

Referenties:
  • Finch, A.A., Shaw, P.A., Holmgren, K. & Lee-Thorp, J., 2003. Corroborated rainfall records from aragonitic stalagmites. Earth and Planetary Science Letters 215, p. 265-273.

Afbeelding welwillend ter beschikking gesteld door Adrian A. Finch, School of Geography and Geosciences, University of St. Andrews, St. Andrews (Verenigd Koninkrijk).


Copyright NGV 1999-2017
webmaster@geologischevereniging.nl