NGV-Geonieuws 72 artikel 468

NGV-Geonieuws: elektronisch geologisch tijdschrift


1 Juli 2004, jaargang 6 nr. 13 artikel 468

Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon
Geologisch Instituut, Adam Mickiewicz Universiteit, Poznan (Polen)

Dit artikel is onderdeel van NGV-Geonieuws uitgave 72! Op de huidige pagina is alleen artikel 468 te lezen.

<< Vorig artikel: 467 | Volgend artikel: 469 >>

468 Opnieuw heibel over Chinese fossielen
Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon

Klik hier voor alle artikelen over Paleontologie, Fossielen & Uitstervingen !     Klik hier om dit artikel af te drukken !

Er lijkt geen einde te komen aan de problemen die de fossiele vliegende dinosauriėrs in het westen veroorzaken. Nu is er van februari tot augustus een tentoonstelling (Feathured dinosaurs and the origin of flight) in het Museum voor Natuurlijke Historie in San Diego, waar 34 exemplaren te zien zijn. Zowel vertegenwoordigers van de Chinese overheid als paleontologische deskundigen hebben het vermoeden dat niet al die exemplaren China op legale wijze hebben verlaten. De organisatoren van de tentoonstelling, Stephen en Sylvia Czerkas, stellen daarentegen dat ze de fossielen legaal in bruikleen hebben gekregen, en dat die in 2007 ook weer naar China zullen worden teruggebracht.


SINORNITHOSAURUS, EEN GEVEDERDE DINOSAURIĖR

Het echtpaar Czerkas lijkt een spil te zijn waar veel om draait. Ze hebben een eigen dinomuseum in Blanding (in de Amerikaanse staat Utah) waar ze ook al geruime tijd gevederde exemplaren hebben. Stephen zegt daar paleontologische studies te verrichten (hoewel hij kunstenaar is en geen wetenschappelijke opleiding heeft) en Sylvia is er curator. Ze kwamen in 1999 wereldwijd in het nieuws toen ze op een fossielenbeurs in Tucson een Archaeoraptor kochten (voor 80.000 dollar), die later een vervalsing bleek die bestond uit enkele zeer knap aan elkaar gelijmde stukken van verscheidene soorten; de sensatie van een 'missink link' tussen dinosauriėrs en vogels, hoog opgeklopt in de National Geographic (na eerdere weigeringen van de gerenommeerde tijdschriften Science en Nature om een artikel daarover te publiceren) eindigde zo in een koude douche.

Volgens Ji Quang, chef-paleontoloog van het Geologisch Instituut in Peking, zijn ongeveer zes van de nu tentoongestelde exemplaren illegaal in de Verenigde Staten. Hij had ze al eerder in het museum in Blanding gezien en twijfelt er niet aan dat ze uit China zijn gesmokkeld. Hij merkt op dat het ook bijzonder lastig - zo niet onmogelijk - is om de fossielen van Czerkas voor onderzoek in handen te krijgen, hoewel er zeker drie volgens hem van groot wetenschappelijk belang zijn.

Voor Stephen en Sylvia Czerkas speelt geld een belangrijke rol. Ze hebben twee jaar bij allerlei musea hun tentoonstelling aangeboden; een museum dat daarop inging, moest een fors bedrag betalen. Veel musea hebben geweigerd, maar het Museum voor Natuurlijke Historie in San Diego heeft nu dus toegehapt. Met alle gevolgen vandien. De meeste curatoren van Amerikaanse musea zijn het eens met hun collega Luis Chiappe van het Museum voor Natuurlijke Historie van Los Angeles County, die stelt dat vondsten waar mogelijk een luchtje aan zit niet zouden moeten worden tentoongesteld, omdat dat de handel in illegale exemplaren bevordert en het verdwijnen van paleontologische pareltjes aanmoedigt. Uiteraard is de directeur van het museum in San Diego, Mick Hager, het daar niet mee eens. Hij vindt dat belangrijke fossielen juist moeten worden getoond, en hij vertrouwt erop dat de fossielen weer naar China zullen worden teruggebracht.

Referenties:
  • Dalton, R., 2004. Feathered fossils cause a flap in museums. Nature 429, p. 5.


Copyright © NGV 1999-2017
webmaster@geologischevereniging.nl