NGV-Geonieuws 4 artikel 47

NGV-Geonieuws: elektronisch geologisch tijdschrift


1 Augustus 1999, jaargang 1 nr. 4 artikel 47

Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon
Geologisch Instituut, Adam Mickiewicz Universiteit, Poznan (Polen)

Dit artikel is onderdeel van NGV-Geonieuws uitgave 4! Op de huidige pagina is alleen artikel 47 te lezen.

<< Vorig artikel: 46 | Volgend artikel: 48 >>

47 Seismiek onthult 'fossiele' breuk bij Los Angeles
Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon

Klik hier voor alle artikelen over Geofysica ! Klik hier voor alle artikelen over Structurele geologie, (Plaat)tektoniek & Aardbevingen !     Klik hier om dit artikel af te drukken !

Los Angeles behoort, seismisch gezien, tot de gevaarlijkste gebieden ter wereld. Zijtakken van de beruchte San Andreas breuk zijn er immers regelmatig actief; tot de bekendste takken behoren de Santa Monica breuk en de San Fernando breuk. Een zware aardbeving, met een kracht van 6,7 op de schaal van Mercalli-Richter richtte nog begin 1994 zware schade aan, die nu geraamd wordt op zon 75 miljard gulden.


GRONDVERSCHUIVING IN DE SAN ANDREAS BREUK. EEN AARBEVING IN 1940 VEROORZAAKTE EEN GRONDVERSCHUIVING VAN 3 METER

De San Andreas breuk en de daarbij behorende zijtakken zijn van - geologisch gezien - betrekkelijk recente datum. De sporen van veel aardbevingen zijn ook goed zichtbaar, bijv. in de vorm van 'versprongen' sloten, hekken etc. Al langer bestond echter het vermoeden dat er in de ondergrond breukpatronen moeten voorkomen die niet aan het aardoppervlak zichtbaar zijn, doordat ze lang geleden actief waren en inmiddels met een dik pakket sediment overdekt. Ook dergelijke 'fossiele' breuken kunnen echter in een seismisch onrustig gebied weer gemakkelijk worden geactiveerd, zodat kennis van hun precieze locatie van groot belang is in een dichtbevolkt gebied.

Bij seismisch onderzoek ten behoeve van de olie- en gaswinning is nu een dergelijke 'fossiele' breuk gevonden in het gebied van de Puente Hills. Het gaat om een breuk van aanzienlijke afmetingen, met een (nu bekende) lengte van ca. 40 km, opgesplitst in drie segmenten die elk een relatief scherpe hoek (27) maken met het aardoppervlak. Volgens geofysici zou een van de segmenten verantwoordelijk zijn voor een behoorlijk zware aardbeving (kracht 6) die in 1987 plaatsvond, met het epicentrum in Los Angeles en het hypocentrum op ca. 13 km diepte. Dat impliceert dus dat het breuksysteem ook nu nog actief zou zijn. Dat zou consequenties kunnen hebben voor de veiligheidsvoorschriften (onder meer op het gebied van bouwvoorschriften en evacuatieplannen) voor het desbetreffende gebied.

Goede voorzorgsmaatregelen lijken geen overbodige luxe, want een totale verschuiving langs het breukvlak zou volgens de betrokken geofysici kunnen leiden tot een aardbeving met een kracht van 7 op de schaal van Mercalli-Richter, terwijl een verschuiving binnen elk van de segmenten afzonderlijk een aardbeving met kracht 6,6 zou kunnen opwekken.

Referenties:
  • Shaw, J.H. & Shearer, P.M., 1999. An elusive blind-thrust fault beneath metropolitan Los Angeles. Science 283, p. 1516-1518.


Copyright NGV 1999-2017
webmaster@geologischevereniging.nl