NGV-Geonieuws 74 artikel 479

NGV-Geonieuws: elektronisch geologisch tijdschrift


1 Augustus 2004, jaargang 6 nr. 15 artikel 479

Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon
Geologisch Instituut, Adam Mickiewicz Universiteit, Poznan (Polen)

Dit artikel is onderdeel van NGV-Geonieuws uitgave 74! Op de huidige pagina is alleen artikel 479 te lezen.

<< Vorig artikel: 478 | Volgend artikel: 480 >>

479 Dinouitwerpselen nauwelijks op waarde te schatten.
Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon

Klik hier voor alle artikelen over (Dino)sauriers ! Klik hier voor alle artikelen over Paleontologie, Fossielen & Uitstervingen !     Klik hier om dit artikel af te drukken !

Diverse paleontologen hebben, via een paleontologische adressenlijst, een e-mail bericht ontvangen van het Royal Saskatchewan Museum in Regina (Canada) met het verzoek om de waarde te schatten van een coproliet van Tyrannosaurus rex. Coprolieten zijn de versteende uitwerpselen van dieren. Ze zijn niet bijzonder zeldzaam, en ook van coprolieten van dinosauriŽrs zijn grote aantallen bekend; ze zijn zelfs via Internet te koop (kleintjes vanaf ca. 10 dollar).


DE COPROLIET VAN TYRANNOSAURUS REX

In het geval waarin het museum in Saskatchewan tal van deskundigen inschakelde, gaat het uiteraard om een uitzonderlijk exemplaar. Het exemplaar weegt ongeveer 7 kg, en is daarmee duidelijk de grootste in zijn soort. Het werd in 1995 gevonden in de directe omgeving van Saskatchewan. Het is niet de bedoeling van het museum om deze uitzonderlijke coproliet te verkopen. De interesse in de mogelijke prijs was het resultaat van de wens om het exemplaar te verzekeren. Omdat deze coproliet uniek is, kon er echter nauwelijks een te verzekeren bedrag voor worden vastgesteld. Volgens de curator van de afdeling aardwetenschappen van het museum, Harold Bryant, is het dan gebruikelijk om experts om een waardeoordeel te vragen.

Wetenschappers kunnen daarover echter heel andere opvattingen hebben dan handelaren. Michael Sicak, eigenaar van Treasures of the Earth Ltd. (Schatten van de Aarde bv) in het Amerikaanse plaatsje Hollsopple, heeft al gemeld dat hij denkt de coproliet wel voor minstens 15.000 dollar te kunnen verkopen; vanwege het unieke karakter is hij daar echter ook niet helemaal zeker van. Volgens Mark Goodman, een vertebraten-paleontoloog die verbonden is aan het paleontologisch museum van de Universteit van California in Berkeley, is de coproliet wetenschappelijk gezien van onschatbare waarde, maar hij is de eerste om toe te geven dat dat weer heel iets anders is dan een handels- of verzekeringwaarde.

Het maakt Jurassic Park nog interessanter: wie een dinosauriŽr in zijn achtertuin zou hebben rondlopen en hem goed te eten zou geven, zou bijna letterlijk over een 'ezeltje-schijt-geld' beschikken.

Referenties:
  • Anonymus, 2004. Dibo dilimma. In: Holden, C. (red.): random samples. Science 304, p. 1106.


Copyright © NGV 1999-2017
webmaster@geologischevereniging.nl