NGV-Geonieuws 4 artikel 51

NGV-Geonieuws: elektronisch geologisch tijdschrift


1 Augustus 1999, jaargang 1 nr. 4 artikel 51

Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon
Geologisch Instituut, Adam Mickiewicz Universiteit, Poznan (Polen)

Dit artikel is onderdeel van NGV-Geonieuws uitgave 4! Op de huidige pagina is alleen artikel 51 te lezen.

<< Vorig artikel: 50 | Volgend artikel: 52 >>

51 De eerste transoceanische dinosauriŽr
Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon

Klik hier voor alle artikelen over (Dino)sauriers ! Klik hier voor alle artikelen over Paleontologie, Fossielen & Uitstervingen !     Klik hier om dit artikel af te drukken !

Dat sommige sauriŽrs goede zwemmers waren, is reeds lang bekend. Maar dat ze een oceaan konden oversteken is toch verbazingwekkend. Toch zijn resten van de op zijn achterpoten lopende vleesetende sauriŽr Allosaurus fragilis zowel in Europa (Portugal) als Noord-Amerika (Colorado) aangetroffen. Deze soort is daarmee de eerst bekende transoceanische sauriŽr. Hij was al sinds 1877 uit Colorado bekend en werd onlangs door een groep paleontologen zoín 155 km ten noorden van Lissabon opgegraven. Het gaat om het skelet van een juveniel exemplaar, waarvan diverse onderdelen ontbreken. Wel aanwezig zijn onder meer de wervels, het bekken en enkele delen van de poten.

Het is nog niet duidelijk hoe de soort aan beide zijden van de oceaan terecht is gekomen. Uiteraard is hij niet zwemmend overgestoken. In de tijd waaruit het dier stamt, ca. 150 miljoen jaar geleden, was het supercontinent Pangea al enkele tientallen miljoenen jaren opgebroken. Noord-Amerika en Europa moeten toen het in Portugal gevonden exemplaar leefde al vele honderden kilometers van elkaar gescheiden zijn geweest. Het was voor de onderzoekers dan ook een grote verrassing om in Europa een exemplaar van deze soort te vinden.

Een van de onderzoekers, Dan Chure van het beroemde Dinosaur National Monument in Utah (Verenigde Staten), die een expert is op het gebied van Allosaurus fragilis, veronderstelt dat de soort zich al had ontwikkeld voordat de opsplitsing van Pangea een feit was. Tegen deze hypothese pleit dat de soort dan tientallen miljoenen jaren op aarde zou moeten hebben bestaan, wat uitzonderlijk zou zijn. Een andere onderzoeker, Bernardino Perez-Moreno van de Universiteit van Madrid, oppert de mogelijkheid van een landbrug, die Noord-Amerika nog geruime tijd na de opening van de Atlantische Oceaan met Europa zou hebben verbonden. Daar pleit echter tegen dat er nooit ook maar een enkele aanwijzing voor het bestaan van zoín landbrug is gevonden.

Referenties:
  • Holden, C., 1999. One dinosaur, oceans apart. Science 284, p. 903.
  • Perez-Moreno, B.P., Chure, D.J., Pires, C., Marques da Silva, C., Dos Santos, V., Dantas, P., Povoas, L., Cach„o, M., Sanz, J.L. & Galopin de Cavalho, A.M., 1999. On the presence of Allosaurus fragilis (Theropoda: Carnosauria) in the Upper Jurassic of Portugal: first evidence of an intercontinental species. Journal of the Geological Society of London 59, p. 449-452.


Copyright © NGV 1999-2017
webmaster@geologischevereniging.nl