NGV-Geonieuws 93 artikel 568

NGV-Geonieuws: elektronisch geologisch tijdschrift


15 Mei 2005, jaargang 7 nr. 10 artikel 568

Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon
Geologisch Instituut, Adam Mickiewicz Universiteit, Poznan (Polen)

Dit artikel is onderdeel van NGV-Geonieuws uitgave 93! Op de huidige pagina is alleen artikel 568 te lezen.

<< Vorig artikel: 567 | Volgend artikel: 569 >>

568 Tsunami verwoestte veel, maar legde ook schatten bloot
Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon

Klik hier voor alle artikelen over Archeologie !     Klik hier om dit artikel af te drukken !

De beruchte 'Kerst-tsunami' die op 26 december vorig jaar na een aardbeving voor de kust van IndonesiŽ ontstond, heeft niet alleen veel verwoestingen aangericht, maar ook schatten opgeleverd. Wellicht de grootste schatten die door de werking van de tsunami - letterlijk - boven water kwamen, behoren restanten van twee tempels uit de 8e eeuw in India. Ze moeten daar lang onder het zand van de kuststrook begraven zijn geweest, en zijn kennelijk door de reusachtige golf blootgespoeld. Ook zijn er nu drie (ongeveer 2 m grote) gebeeldhouwde rotsblokken in de kuststrook te bewonderen.


De 'Kerst-Tsunami' liet een grote puinhoop achter

De blootgespoelde schatten zijn te bewonderen bij Mahabalipuram in Tamil Nadu. Op de plaats waar ze zijn blootgekomen lag vroeger een havenstad, die uit de 7e eeuw dateerde. Nu is het nabijgelegen Mahabalipuram een centrum waar veel toeristen komen om de oude stenen, tempels te bewonderen die hun versiering vooral danken aan ingewikkelde patronen die erin zijn gebeeldhouwd. Er moeten oorspronkelijk - volgens Europeanen die het gebied lang geleden bezochten - zeven tempels zijn geweest; daarvan waren er zes in de loop der tijd door de golven verzwolgen.


Na de Tsunami kwam een meer dan 1000 jaar geleden gebeeldhouwde steen boven water

De drie grote rotsblokken die aan het daglicht zijn gekomen door de tsunami, zijn ook fraai gebeeldhouwd. Een ervan vertoont de fijnzinnig uitgehouwen kop van een olifant, waarboven een kleine nis is aangebracht met het standbeeld van een godheid. Het tweede rotsblok verbeeldt een vliegend paard, en het derde een rustende leeuw. De eerste twee figuren zijn volgens archeologen karakteristiek voor de Pallava-periode, die in de 7e en 8e eeuw valt. Directeur Alok Tripathi van de Archeologische Dienst van India meent dat er geen twijfel aan hun ouderdom kan bestaan: het gaat om religieuze Hindu beelden uit de 8e eeuw.

De vondsten hebben grote verwachtingen gewekt bij de Indiase archeologen. Ze zijn verder afgravingen begonnen om te onderzoeken of er nog meer schatten onder het zand verborgen liggen.

Referenties:
  • Holden, C. (ed.), 2005. Tsunami uncovers indian shrines. Science 308, p. 350.


Copyright © NGV 1999-2017
webmaster@geologischevereniging.nl