NGV-Geonieuws 95 artikel 577

NGV-Geonieuws: elektronisch geologisch tijdschrift


15 Juni 2005, jaargang 7 nr. 12 artikel 577

Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon
Geologisch Instituut, Adam Mickiewicz Universiteit, Poznan (Polen)

Dit artikel is onderdeel van NGV-Geonieuws uitgave 95! Op de huidige pagina is alleen artikel 577 te lezen.

<< Vorig artikel: 576 | Volgend artikel: 578 >>

577 Los Angeles wordt per jaar een halve centimeter ineen gedrukt
Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon

Klik hier voor alle artikelen over Structurele geologie, (Plaat)tektoniek & Aardbevingen !     Klik hier om dit artikel af te drukken !

Het noordelijke deel van 'groot Los Angeles' wordt langzaam maar zeker samengeperst. Het gaat om een deel dat tussen twee breuklijnen ligt die kunnen worden beschouwd als onderdelen van de grote San Andreas breuk, die in het verleden regelmatig actief is geweest, en daarbij ook grote schade heeft veroorzaakt. De samenpersing van dit gebied wordt nauwkeurig geregistreerd via een netwerk van ruim 250 ontvangers dat bekend staat als het SCIGN (Southern California Integrated Global Positioning System Network), maar ook via metingen met InSAR (Interferometric Synthetic Aperture Radar), die worden verricht via satellieten die door de European Space Agency (ESA) worden bestuurd.


Het San Gabriel Dal in het San Gabriel Gebergte volgt de San Gabriel Breuklijn

Beide meetmethodes leveren uiterst nauwkeurige plaatsbepalingen op. Dat een samenpersing van ca. een halve centimeter per jaar van het gebied tussen de twee breuklijnen kan worden vastgesteld, geeft dat al aan. Maar deze plaatsbepalingen verdiepen ook het inzicht in de krachten die het landoppervlak in de omgeving van Los Angeles mede vormen. Tot die krachten behoren de bewegingen van de Noord-Amerikaanse en de Pacifische aardschol. Daarnaast wordt het landoppervlak echter ook bepaald door menselijke activiteiten, zoals het onttrekken van olie en water aan de ondergrond, of het pompen van waterreserves in watervoerende lagen. Door de nauwkeurige metingen kan de menselijke factor van de natuurlijke worden onderscheiden; het blijkt dat menselijk handelen niet verantwoordelijk is voor de samenpersing van het gebied ten noorden van Los Angeles; daarvoor moeten dus tektonische activiteit verantwoordelijk worden gehouden.


Kaart van CaliforniŽ (rechtsboven Nevada), met de positie van de San Gabriel Breuk in donkerrood

De uitgevoerde studie toont aan dat de spanning in de ondergrond snel oploopt in een gebied van 12 x 25 km ten zuiden van het San Gabriel Gebergte, vooral in het San Fernando dal en het San Gabriel dal. Die dalen volgen de breuklijnen van de San Fernando breuk en de San Gabriel breuk, die beide deel uitmaken van het breuksysteem van de San Andreas breuk. De San Gabriel breuk is overigens al zoín 4 miljoen jaar niet meer actief geweest, maar daar lijkt nu verandering in te gaan komen. In het San Gabriel gebergte zal waarschijnlijk een eerste nieuwe breukbeweging optreden, mogelijk met een kracht van 6,6-7,5 op de schaal van Richter. juni 6, 2005e verschuiving zal waarschijnlijk relatief ondiep optreden, in tegenstelling tot de verschuivingen die in 1971 en 1994 optraden.

Referenties:
  • Argus, D.F., Heflin, M.B., Peltzer, G., Crampe, F. & Webb, F.H., 2005. Interseismic strain accumulation and anthropogenic motion in metropolitan Los Angeles. Journal of Geophysical Research 110, doi:10.129/2003JB002934.

Kaart: United States Geological Survey.
Foto van het San Gabriel dal: Shingo Morita.


Copyright © NGV 1999-2017
webmaster@geologischevereniging.nl