NGV-Geonieuws 129 artikel 745

NGV-Geonieuws: elektronisch geologisch tijdschrift


15 November 2006, jaargang 8 nr. 22 artikel 745

Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon
Geologisch Instituut, Adam Mickiewicz Universiteit, Poznan (Polen)

Dit artikel is onderdeel van NGV-Geonieuws uitgave 129! Op de huidige pagina is alleen artikel 745 te lezen.

<< Vorig artikel: 744 | Volgend artikel: 746 >>

745 Magnifieke nieuwe grot ontdekt in Sequoia National Park
Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon

Klik hier voor alle artikelen over Geomorfologie ! Klik hier voor alle artikelen over Sedimentologie !     Klik hier om dit artikel af te drukken !

In diverse van de Amerikaanse nationale parken komen grotten voor. Sommige parken hebben hun bestaan zelfs te danken aan een bijzondere grot. In andere gevallen gaat het om 'bijkomstige' verschijnselen. Zo zijn het Sequoia National Park en het daaraan vastzittende Kings Canyon National Park (beide in California) vooral bekend vanwege de grote sequoia's die er groeien, maar er zijn ook 240 grotten bekend uit deze parken. En dat worden er steeds meer: sinds 2003 zijn er al 17 nieuwe grotten ontdekt. Dat komt mede doordat er vrij structureel onderzoek naar wordt gedaan door onderzoekers van de Cave Research Foundation (Stichting Grotonderzoek). Vier onderzoekers van deze stichting hebben in augustus de vondst van hun leven gedaan in het Sequoia National Park: een grot van adembenemende schoonheid.


De ruime grot biedt een imposante aanblik

De grot, die waarschijnlijk pas een miljoen jaar oud is, strekt zich uit over een lengte van minimaal 300 m en bevat een meer van zo'n 30 m breed en zo'n 7 m diep. Overigens zijn de onderzoekers pas aan het begin van hun ontdekkingstocht, dus de grot kan nog veel groter blijken te zijn. De ontdekking was op zich overigens al bijzonder, want de (met aarde bedekte) toegang had oorspronkelijk een diameter van nog geen 10 cm. Ervaren grotonderzoekers herkennen overigens dergelijke ingangen wel vaker aan de hand van scheuren in de grond.


Veel delen van de grot zijn bedekt met druipsteen

Nadat de opening was vergroot, liet een van de onderzoekers zich aan een touw omlaag zakken. Al gauw bleek er een grote ruimte aanwezig te zijn, waarop er - met intussen aangerukt bergbeklimmersmateriaal - een collega mee omlaag ging. De twee anderen volgden wat later. Ze hadden slechts een uur nodig om vast te stellen dat ze een heel bijzondere vondst hadden gedaan, waarop ze terugkeerden om de leiding van het park te informeren.

Wat de onderzoekers het meest trof, was het sprankelende licht van de druipsteen zodra ze er met hun lampen op schenen. Alsof het ging om hele muren van geslepen diamant, of om een sterrenhemel in een donkere nacht. Vanwege die 'sterrenschittering' - maar ook omdat ze inmiddels het skelet van een beerachtig dier hadden gezien - noemde de ontdekker, Scott McBride, de grot Ursa Minor (Kleine Beer). Ursa Minor heeft prachtige druipsteenformaties, zowel hangend vanaf het dak van de grot, als staand op de grond, in kleurrijke gordijnen afhangend van de wanden, en in de vorm van vlietsteen (flowstone) in bonte schakeringen langs de wanden en op de bodem.


Op de grond zijn plaatselijk prachtige patronen gevormd van vlietsteen

De grond van de grot ligt bezaaid met skeletten, en de onderzoekers hebben er al tal van spinnen, duizend- en miljoenpoten en andere ongewervelde dieren aangetroffen, waaronder enkele die alleen sinds kort bekend zijn uit andere grotten in de twee parken. Deskundigen verwachten overigens dat er ook de nodige nieuwe diersoorten zullen worden aangetroffen. Om dat na te gaan zullen tal van deskundigen worden ingeschakeld.


Een halfdoorzichtig gordijn van druipsteen
met prachtige kleuren


Glenn Malliet klimt naar de uitgang van de grot,
die aanvankelijk nog geen 10 cm groot was


Hoe mooi en wetenschappelijk opwindend de nieuwe grot ook mag zijn, hij zal naar alle waarschijnlijkheid nooit voor het publiek worden opengesteld. Eerst moet er een nauwkeurige kartering plaatsvinden, en daarna zal de aanwezige fauna in detail worden bestudeerd. Vervolgens zal de grot - althans volgens de huidige plannen - worden gebruikt als een soort natuurlijk laboratorium of onderzoekscentrum. De 'gewone man' zal het dus moeten doen met films, die volgens het bekende recept van de National Park Services overigens ongetwijfeld de schoonheid van de grot wel volledig tot haar recht zal doen komen.

Referenties:
  • Picavet, A., 2006. New cave discovered in Sequoia and Kings Canyon National Parks. News Release Sequoia and Kings Canyon National Parks 2006-09-12, 1 pp.
  • Squatriglia, C., 2006. Magical underground world - just-discovered cave in Sequoia National Park said to house astounding rock formations, clues to region=s geologic history. San Francisco Chronicle, www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?file=/c/a/2006/09/24/MNGFTLBKUH1.DTL

Foto's: Good Earth Graphics /Dave Bunnell.


Copyright NGV 1999-2017
webmaster@geologischevereniging.nl