NGV-Geonieuws 7 artikel 82

NGV-Geonieuws: elektronisch geologisch tijdschrift


1 Maart 2000, jaargang 2 nr. 1 artikel 82

Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon
Geologisch Instituut, Adam Mickiewicz Universiteit, Poznan (Polen)

Dit artikel is onderdeel van NGV-Geonieuws uitgave 7! Op de huidige pagina is alleen artikel 82 te lezen.

<< Vorig artikel: 81 | Volgend artikel: 83 >>

82 Skelet van jonge Tyrannosaurus gevonden
Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon

Klik hier voor alle artikelen over (Dino)sauriers ! Klik hier voor alle artikelen over Paleontologie, Fossielen & Uitstervingen !     Klik hier om dit artikel af te drukken !

Even ten noorden van het plaatsje Belle Fourche, in de Amerikaanse staat Zuid-Dakota, hebben wetenschappers een bijna volledig bewaard skelet ontdekt van het jong van een Tyrannosaurus rex. Het gewicht van het gevonden exemplaar bedroeg met zijn. Ca. 550 kg ongeveer een kwart van dat van een volwassen mannelijk exemplaar. Van het uiteinde van zijn bek tot het puntje van zijn staart was het ongeveer 7 m lang. Het exemplaar moet omstreeks 66 miljoen jaar geleden (kortstondig) hebben geleefd.

Van de botten is zoín 90% teruggevonden. Deze restanten zijn inmiddels overgebracht naar een laboratorium in Texas, waar ze groot opzien bij de wetenschappers hebben gebaard. Volgens de paleontoloog Robert Bakker hebben de botten hem zo opgewonden dat hij nauwelijks aandacht voor andere zaken meer kon opbrengen.

Een van de nog vele bestaande onduidelijkheden ten aanzien van dinosauriŽrs die de onderzoekers aan de hand van dit skelet hopen op te lossen, is hoe de groei van deze dieren verliep. Het is in dit verband interessant dat van dit kennelijk nog zeer jonge exemplaar de kaken (als enige beenderen) al volgroeid lijken te zijn. Dat zou er volgens Bakker op kunnen wijzen dat ook de jongen hetzelfde voedsel aten als de volwassen dieren. Dat zou dan weer een aanwijzing kunnen zijn dat de jongen mee op jacht gingen, en in de prooi van hun ouders (of de groep?) deelden. In dat geval zou het voor de ouders ook niet nodig zijn geweest om speciaal voedsel voor de jongen te vergaren.

Zoals de volgroeide kaken tot dergelijke hypotheses leiden, hoopt men ook aan de hand van specifieke andere kenmerken (waarover men nu overigens nog geen enkel idee heeft) een beter inzicht te kunnen krijgen in de leefwijze van deze dieren.

Referenties:
  • Anoniem, 1999. Skelett von jungem Tyrannosaurus entdeckt. G.-O-Wissen Online / rp-online.


Copyright © NGV 1999-2017
webmaster@geologischevereniging.nl