NGV-Geonieuws 138 artikel 826

NGV-Geonieuws: elektronisch geologisch tijdschrift


21 Juli 2007, jaargang 9 nr. 7 artikel 826

Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon
Geologisch Instituut, Adam Mickiewicz Universiteit, Poznan (Polen)

Dit artikel is onderdeel van NGV-Geonieuws uitgave 138! Op de huidige pagina is alleen artikel 826 te lezen.

<< Vorig artikel: 825 | Volgend artikel: 827 >>

826 Hittegolf zichtbaar op satellietfoto’s
Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon

Klik hier voor alle artikelen over Geofysica ! Klik hier voor alle artikelen over (Paleo)Klimaat !     Klik hier om dit artikel af te drukken !

Omstreeks midden juni was Pakistan het slachtoffer van een grote hittegolf. Dat merkten niet alleen de Pakistani zelf, maar werd ook duidelijk vastgelegd via de Terrassatelliet van NASA, die het gebied op 10 juni passeerde. De hittegolf werd door die satelliet vastgelegd via de Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS). Het temperatuurbeeld (bovenste foto) wijkt volledig af van het beeld zoals dat op een normale dag is (als vergelijking is ook een opname van 18 mei opgenomen: onderste foto).

De foto’s tonen de temperatuur van het landoppervlak (dus zoals je het zou voelen als je de grond aanraakte). Op de 'hittegolffoto' blijken alleen de met sneeuw bedekte bergtoppen in Afghanistan en het westen van Pakistan koud; vrijwel alle andere landgebieden tonen temperaturen die aan het uiteinde van de (hitte)schaal zitten (gele en warmrode kleuren).


De hittegolf in Pakistan op 10 juni (boven) steekt duidelijk af tegen de
'normale' temperatuur op 18 mei (onder)

Het water van de Indus, afkomstig uit de Himalaya’s, is duidelijk koeler dan het omliggende land, en ook de begroeide gebieden en de moerassige zones in de nabijheid van de rivier zijn duidelijk minder warm dan het uit zand en rotsen bestaande gebied buiten het rivierdal. Boven India zweeft een enorme stofwolk; daardoor komt niet goed tot uiting dat ook de Grote Woestijn van India aan het oppervlak bestaat uit hete zanden.

De opname bij 'normaal' weer geeft een heel ander (temperatuur)beeld. De donkerpaarse gebieden worden gevormd door de koude toppen van een wolkendek. Paarse (relatief koude) kleuren overheersen over een groot gebied.

Bij deze beelden moet in aanmerking worden genomen dat de temperaturen van het landoppervlak niet dezelfde zijn als de temperaturen die bijvoorbeeld in weerberichten worden genoemd: daar gaat het bijna zonder uitzondering over luchttemperaturen. Die kunnen veel sneller stijgen (of dalen) dan de temperatuur van het landoppervlak. Door de aanhoudende hittegolf werd de grond in Pakistan steeds verder opgewarmd. Hoewel op 10 juni in delen van Pakistan luchttemperaturen werden gemeten van meer dan 50 graden Celsius, konden daardoor in steenwoestijnen oppervlaktemperaturen worden gemeten van zelfs 70 graden Celsius!

De extreem hoge temperaturen hebben in Pakistan hun lot geëist in de vorm van honderden doden. Ook in India werd een verhoogde van hittegerelateerde sterfgevallen gemeld.

Referenties:
  • Anonymous, 2007. Heat wave in Pakistan. Natural Hazards, 2007-06-10. http://earthobservatory.nasa.gov/Natural Hazards/shownh.php3?img_id=14311..

Foto's: Jesse Allen, NASA


Copyright © NGV 1999-2017
webmaster@geologischevereniging.nl