NGV-Geonieuws 139 artikel 834

NGV-Geonieuws: elektronisch geologisch tijdschrift


8 Augustus 2007, jaargang 9 nr. 8 artikel 834

Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon
Geologisch Instituut, Adam Mickiewicz Universiteit, Poznan (Polen)

Dit artikel is onderdeel van NGV-Geonieuws uitgave 139! Op de huidige pagina is alleen artikel 834 te lezen.

<< Vorig artikel: 833 | Volgend artikel: 835 >>

834 Overstromingen in Soedan
Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon

Klik hier voor alle artikelen over Geofysica ! Klik hier voor alle artikelen over het Milieu ! Klik hier voor alle artikelen over (Paleo)Klimaat !     Klik hier om dit artikel af te drukken !

Soedan bestaat grotendeels uit woestijn, maar de hoofdstad, Khartoum, beschikt over voldoende water omdat bij die plaats de Blauwe Nijl en de Witte Nijl samenkomen. Die gunstige ligging kan in uitzonderlijke gevallen echter ook problemen opleveren, namelijk wanneer beide rivieren door hevige regenval in het achterland zoveel water meevoeren dat er overstromingen plaatsvinden.


Het woestijnachtige gebied rond Khartoum van 7 juli (onder) was op 9 juli veranderd in een overstroomd gebied op 9 juli (boven)

Dat gebeurde vorige maand, toen op 8 juli zware stortregens begonnen. Al een dag later was Khartoum omgeven door water, zoals duidelijk bleek uit satellietopnames die met MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) werden gemaakt. Op de false-colour beelden is het onder water (blauw) gelopen gebied duidelijk herkenbaar; drassige gebieden en water met daarin veel zwevende modderdeeltjes hebben een lichtere blauwe tint. De heldergroene kleuren geven vegetatie aan langs de rivieren en in een enkele - verder door zand omgeven - oase. De woestijn, met soms wat schaarse vegetatie, heeft een roze kleur.


Een zijrivier van de Witte Nijl (24 juni, onder) was op 21 juli (boven) ver buiten zijn oevers getreden

Khartoum is op dergelijke (schaarse) overstromingen niet of nauwelijks voorbereid. De overstromingen leidden in de eerste twee dagen al tot zo'n 20 dodelijke slachtoffers, en zo'n 15.000 huizen werden verwoest. Het ergst getroffen werd de wijk Umdowoban, aan de oostzijde van Khartoum.

Behalve in Khartoum zelf leidde de heftige regenval ook elders tot overstromingen. Die waren, hoewel in het regenseizoen (dat tot september duurt) niet ongewoon, ditmaal wel zeer ernstig. Dat blijkt onder meer uit opnames van een zijrivier van de Witte Nijl. De bedding van die rivier had op 24 juni nog wel wat plassen water, maar was verder drooggevallen. De foto van 21 juli toont dat de rivierbedding toen geheel met water was bedekt, en dat het water op tal van plaatsen zelfs voor overstromingen zorgde.

Referenties:
  • Anonymus, 2007. Floods in Sudan. NASA Earth Observatory Natural Hazards,
  • http://earthobservatory.nasa.gov/NaturalHazards/shownh.php3?img_id=14372 en http://earthobservatory.nasa.gov/NaturalHazards/shownh.php3?img_id=14401.

Foto's NASA, MODIS Rapid Response Team.


Copyright NGV 1999-2017
webmaster@geologischevereniging.nl