NGV-Geonieuws 7 artikel 84

NGV-Geonieuws: elektronisch geologisch tijdschrift


1 Maart 2000, jaargang 2 nr. 1 artikel 84

Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon
Geologisch Instituut, Adam Mickiewicz Universiteit, Poznan (Polen)

Dit artikel is onderdeel van NGV-Geonieuws uitgave 7! Op de huidige pagina is alleen artikel 84 te lezen.

<< Vorig artikel: 83 | Volgend artikel: 85 >>

84 Een reusachtige vulkaan in de Tyrrheense Zee
Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon

Klik hier voor alle artikelen over Vulkanologie !     Klik hier om dit artikel af te drukken !

In de Tyrrheense Zee, ongeveer halverwege Napels en Sicilië, hebben Italiaanse onderzoekers een reusachtige onderzeese vulkaan ontdekt, die ze 'Il Marsili' hebben genoemd. De vulkaan is aan de basis ongeveer 65 km lang en 40 km breed. Dat betekent dat het gaat om de grootste vulkaan van Europa. De vulkaan bereikt een hoogte van omstreeks 3 km, maar omdat de Middellandse Zee ter plaatse zeer diep is, blijft zijn top nog altijd zo’n 500 m verwijderd van het zeeoppervlak.

De vulkaan blijkt actief, zij het in min of meer sluimerende toestand. Een grote uitbarsting is echter niet uitgesloten. Toch maken de deskundigen zich daar geen al te grote zorgen over, want de directe gevolgen zullen waarschijnlijk gering zijn. Wel grote zorgen maken ze zich over een ander verschijnsel, dat ze hebben ontdekt op de rand van de vulkaan; ze hebben daar namelijk enorme hoeveelheden materiaal gelokaliseerd die - vermoedelijk al lang geleden - van de hoofdkrater zijn losgeslagen en die zich als grote massa’s langs de vulkaanhelling hebben bewogen. Dat is waarschijnlijk gebeurd toen, bij een eruptie, de krater gedeeltelijk in elkaar stortte, zoals dat ook bij een caldeira gebeurt. Wanneer dat verschijnsel zich zou herhalen, dan zal er niet alleen een aardbeving van aanzienlijke kracht kunnen optreden, maar ook zal die 'zeebeving' een enorme vloedgolf (tsoenami) kunnen veroorzaken. Voor de nabije toeristische kusten (onder meer op de Lipariden en Sicilië, alsook bij Amalfi) zou dat een catastrofe betekenen.

De gevolgen zouden namelijk zeer goed vergelijkbaar kunnen zijn met die van de tsoenami’s die regelmatig de kusten rondom de Indische Oceaan treffen. De grootste tsoenami’s daar veroorzaken met hun tot 30 m hoge golven tot ver landinwaarts zeer grote aantallen slachtoffers en enorme economische schade. In het verleden zijn daarbij enkele malen tienduizenden doden gevallen.

Volgens de leider van de onderzoeksgroep, Marani, vormt de Tyrrheense Zee het jongste bekken binnen de Middellandse Zee en heeft het gebied dan ook nog geen geologische stabiliteit bereikt. Die opvatting wordt trouwens onderschreven door Il Marsili zelf, die zijn enorme omvang waarschijnlijk heeft opgebouwd binnen de afgelopen 2000 jaar.

Referenties:
  • Anoniem. Riesen-Vulkan im Mittelmeer entdeckt - Experten fürchten schweres Erdbeben. G.O-Wissen Online / NRZ/dpa.


Copyright © NGV 1999-2017
webmaster@geologischevereniging.nl