NGV-Geonieuws 144 artikel 886

NGV-Geonieuws: elektronisch geologisch tijdschrift


15 Januari 2008, jaargang 10 nr. 1 artikel 886

Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon
Geologisch Instituut, Adam Mickiewicz Universiteit, Poznan (Polen)

Dit artikel is onderdeel van NGV-Geonieuws uitgave 144! Op de huidige pagina is alleen artikel 886 te lezen.

<< Vorig artikel: 885 | Volgend artikel: 887 >>

886 Uitzonderlijke sneeuwstorm in Iran
Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon

Klik hier voor alle artikelen over (Paleo)Klimaat !     Klik hier om dit artikel af te drukken !

Op 8 januari werd Iran getroffen door een sneeuwstorm zoals die sinds lang niet is opgetreden. De sneeuwstorm ging gepaard met een koudegolf. Niet alleen zijn door deze kou zeker acht mensen doodgevroren, maar door met sneeuwval en gladheid samenhangende botsingen tussen auto’s zijn ook zeker twintig mensen omgekomen. De situatie was zo ernstig dat de Iraanse autoriteiten de bevolking opriep thuis te blijven als er geen uiterst dringende redenen waren om de straat op te gaan. Om werknemers niet voor problemen te plaatsen heeft de Iraanse regering twee 'nationale feestdagen' uitgeroepen.

De temperatuur daalde plaatselijk tot -24 °C, en de toelevering van gas aan particulieren was bij veel particulieren onvoldoende vanwege de grote vraag naar gas voor verwarmingsdoeleinden. Dit betekent dat zelfs een land als Iran, dat nog veel meer gasvoorkomens heeft dan Nederland, problemen met de gaslevering krijgt bij extreme kou. In Nederland wordt daarom het gas uit Slochteren zoveel mogelijk gespaard (de kleine gasvelden worden eerst geëxploiteerd) om de druk bij plotselinge grote vraag zo hoog mogelijk te houden.

De kou in Iran is een typisch voorbeeld van de grillen van het klimaat. In Nederland wordt veel gesproken over een wereldwijde temperatuurstijging (global warming) omdat in ons land (en in diverse andere westerse landen) een aantal warme jaren is voorgekomen. Elders treden echter juist koude jaren op. Dergelijke fluctuaties van het klimaat per gebied zijn daarom geen goede maatstaf om klimaattrends te herkennen: daarvoor zijn metingen nodig (en die wijzen uit dat de gemiddelde temperatuur op aarde al tien jaar niet meer stijgt, maar een heel klein beetje is gedaald).


Satellietopname (9 januari 2008) van de uitzonderlijke sneeuwbedekking in Iran met kortegolfinfrarood (boven) en zichtbaar licht (onder)

Voor het eerst sinds mensenheugenis is in Iran nu sneeuw gevallen in de zuidelijke woestijngebieden. Het effect is duidelijk zichtbaar op satellietopnames die NASA maakte vanuit de TERRA satelliet, met de Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS). De onderste foto toont hoe een mens het betrokken gebied vanuit de satelliet zou hebben gezien op 9 januari. De witte sneeuw in het bergachtige gebied vormt een boog van oost naar west. Het beeld wordt helaas vertroebeld doordat er veel bewolking is die ook als witte vlekken zichtbaar is.

Daarom is het werkelijke sneeuwdek beter af te leiden van de opname die op dezelfde manier is genomen, maar als kortegolf infraroodopname waarbij echter ook zichtbaar licht werd toegelaten (bovenste foto). Sneeuw en ijs hebben op deze foto een rode kleur, terwijl de bewolking wit tot oranje is gekleurd.

Referenties:
  • Anonymus, 2008. Severe snow in Iran. Natural Hazards (htpp://earthobservatory.nasa.gov/NaturalHazards/shownh.php3?img_id=14683).
  • Anonymus, 2008. Dozens killed in Iran blizards. BBC News (http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/7178192.stm).

Foto’s: Jesse Allen, NASA.


Copyright © NGV 1999-2017
webmaster@geologischevereniging.nl