NGV-Geonieuws 148 artikel 923

NGV-Geonieuws: elektronisch geologisch tijdschrift


9 Mei 2008, jaargang 10 nr. 5 artikel 923

Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon
Geologisch Instituut, Adam Mickiewicz Universiteit, Poznan (Polen)

Dit artikel is onderdeel van NGV-Geonieuws uitgave 148! Op de huidige pagina is alleen artikel 923 te lezen.

<< Vorig artikel: 922 | Volgend artikel: 924 >>

923 Cycloon zorgt voor zware overstroming in deltagebied van Myanmar
Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon

Klik hier voor alle artikelen over Oceanografie ! Klik hier voor alle artikelen over (Paleo)Klimaat !     Klik hier om dit artikel af te drukken !

De ramp die zich momenteel in het ook voor hulp vrijwel ontoegankelijke Myanmar (het vroegere Birma) voltrekt, is een indirect gevolg van de eerste grote cycloon die dit jaar optrad in het noordelijke deel van de Indische Oceaan. Toen de cycloon, die door de meteorologen 'Nargis’ is gedoopt, in Myanmar aan land kwam, bedroeg de windsnelheid zo'n 210 km per uur, met uitschieters tot 250 km per uur. Door deze hoge snelheden werd het water langs de lage kusten tot ver landinwaarts gedreven. Gevolg was dat zeker een miljoen mensen dakloos werden; volgens diplomaten ter plaatse bedraagt het dodental waarschijnlijk meer dan 100.000, en daarbij kunnen zeker nog net zoveel slachtoffers bijkomen door ziekte, ondervoeding etc. als de militaire overheid van Myanmar niet snel de van vele zijden aangeboden internationale hulp aanvaardt. Daar komt bij dat ongeveer en week na de overstroming nog zo'n 70.000 mensen in het getroffen gebied werden vermist.

Op satellietopnames is het vaak moeilijk om ondergelopen land als zodanig te onderscheiden, vooral wanneer dat water rijk aan deeltjes (zoals klei) in suspensie is. Op de hier gepresenteerde opnames van de Terra-satelliet van NASA is dat echter wel mogelijk, doordat met de Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer opnames werden gemaakt die een combinatie vormen van zichtbaar en infrarood licht. Water krijgt hierdoor een donkerblauwe tot zwarte kleur, de vegetatie is helder groen, de onbegroeide bodem is bruingeel, en wolken zijn wit of lichtblauw.


Opnames van de Terra-satelliet vóór (15 april) en na (5 mei 2008) de overstroming als gevolg van de cycloon

Op de bovenste foto, die vóór de overstroming werd gemaakt, zijn de meren en rivieren scherp afgetekend tegen de begroeide gebieden en de landbouwgronden. De Irrawaddy (de grootste rivier ter plaatse) stroomt naar het zuiden op het linker deel van de foto, en mondt via vele brede armen in zee uit. Dit door rivierarmen doorsneden 'wetland', dat de ‘Mouths of the Irrawaddy’ wordt genoemd, heeft een donker blauwgroene kleur. Op de onderste foto, genomen na de overstroming, staat het hele kustgebied onder water. Vooral de gebieden met veel landbouwgronden (vroeger gold dit gebied als de grote rijstleverancier van Zuid-Oost Azië) lijken zwaar getroffen. Het centrum van dit gebied, de stad Yangon met zijn meer dan 4 miljoen inwoners, is bijna helemaal omsloten door water. Hetzelfde geldt voor kleinere plaatsen.

Het onderlopen van het lage kustgebied was mogelijk doordat de cycloon golven veroorzaakte tot 3,5 m hoog. Zo’n 5000 km2, bewoond door in totaal ca. 6 miljoen mensen, viel daardoor aan het water ten prooi. De verwachting is dat het water zich snel zal terugtrekken, wat mogelijk is door de vele rivierarmen die een grote transportcapaciteit hebben. Dat grote hoeveelheden water weer naar zee worden teruggevoerd, is goed te zien op de onderste foto: de rivierarmen die vanuit dit gebied naar het zuidoosten in ze uitmonden, kleuren (op de opname) de Golf van Martaban door hun grote hoeveelheid slib groenig.

Referenties:
  • Anonymus, 2008. Cyclone Nargis floods Burma (Myanmar). Nasa Earth Observatory Natural Hazards. http://earthobservatory.nasa.gov/NaturalHazards/shownh.php3?img_id=14813

Foto's: NASA.


Copyright © NGV 1999-2017
webmaster@geologischevereniging.nl