NGV-Geonieuws 148 artikel 928

NGV-Geonieuws: elektronisch geologisch tijdschrift


23 Mei 2008, jaargang 10 nr. 5 artikel 928

Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon
Geologisch Instituut, Adam Mickiewicz Universiteit, Poznan (Polen)

Dit artikel is onderdeel van NGV-Geonieuws uitgave 148! Op de huidige pagina is alleen artikel 928 te lezen.

<< Vorig artikel: 927 | Volgend artikel: 929 >>

928 De aardbeving bij Chengdu
Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon

Klik hier voor alle artikelen over Structurele geologie, (Plaat)tektoniek & Aardbevingen !     Klik hier om dit artikel af te drukken !

Op 12 mei werd het gebied rond de stad Chengdu in de Chinese provincie Sichuan getroffen door een zware aardbeving. Deze had een geschatte kracht van 7,9 op de schaal van Richter. Deze zeldzaam zware aardbeving werd in heel China gevoeld, maar ook in delen van Thailand en Vietnam, evenals op het eiland Taiwan. In Chengdu, maar ook in veel kleinere steden en dorpen, was de ravage enorm. Complete flatgebouwen werden verplaatst, en overal stortten gebouwen in. Wegen werden opgebroken of bedekt door vallend puin uit omringende heuvels en bergen, of onbruikbaar gemaakt door modderstromen. Als gevolg daarvan waren veel delen van het getroffen gebied lange tijd ontoegankelijk. Waar mogelijk, kwam de hulpverlening echter zeer snel en goed georganiseerd op gang, maar in veel gevallen was dat toch te laat. Al binnen een dag werden meer dan 12.000 dodelijke slachtoffers geteld, na een week waren dat er meer dan 70.000 (ook toen werden echter nog enkele personen levend onder het puin vandaan gehaald!), en gevreesd moet worden dat in totaal meer dan 100.000 mensen het leven hebben gelaten.


Satellietopname van het gebied rondom Chengdu

Veel slachtoffers zijn gevallen doordat ze onder het puin van instortende gebouwen werden bedolven. Dat gold onder meer voor een uit diverse verdiepingen bestaande school waarin 900 scholieren omkwamen, en voor twee chemische fabrieken bij Shifang (ten NW van Chengdu, waar veel arbeiders omkwamen. Bij dat laatste ongeval kwamen bovendien 80 ton van vloeibaar ammoniak vrij, wat waarschijnlijk ook heeft bijgedragen aan de dood van veel mensen. Al met al was dit de ergste natuurramp in China sinds 1976, toen een aardbeving bij Tangshan (in het oosten van het land) optrad, waarbij ruim 240.000 mensen om het leven kwamen.


Hele gebouwen werden door de beving als blokken verplaatst

Chengdu ligt zelf in een laagvlakte; de aardbeving is daarom alleen goed te begrijpen door de geologische gesteldheid van het gebied op een ruimere schaal te bezien. Het epicentrum van de beving lag ongeveer 90 km ten WNW van Chengdu. Verder in die richting begint een bergachtig gebied, dat via een NO-ZW lopende lijn van de laagvlakte van Shengdu wordt gescheiden. In dat berggebied, dicht bij de scheidingslijn met de laagvlakte, liggen de epicentra van tal van grotere en kleinere bevingen, voor een belangrijk deel ten NW en N van Chengdu, maar met een tweede concentratie nabij Yingyou. Daar bevinden zich, in een lijn die ruwweg N-Z loopt, enkele epicentra langs de rand van een gebergte met de naam Longmen Shan.


De ravage door ingestorte gebouwen is enorm

Dat in deze zone relatief veel aardbevingen optreden is te wijten aan hetzelfde geologische proces waardoor de Himalaya's nog steeds verder worden opgeheven: de voortgaande beweging van de aardschol met India, die per jaar zo'n 5 cm noordwaarts beweegt en daarbij grote spanningsvelden in ZO AziŽ veroorzaakt. Daarbij zijn ook de op de satellietopname zichtbare gebergten opgedrukt; het gebied rondom het Longmen Shan Gebergte lijkt zeer gevoelig voor tektonische bewegingen die zorgen voor drukontlasting.

Referenties:
  • Anonymus, 2008. Earthquake near Chengdu, China. Natural Hzards: http://earthobservatory.nasa.gov/NaturalHazards/shownh.php3?img_id=14833.

Satellietfoto: NASA.


Copyright © NGV 1999-2017
webmaster@geologischevereniging.nl