NGV-Geonieuws 154 artikel 984

NGV-Geonieuws: elektronisch geologisch tijdschrift


7 November 2008, jaargang 10 nr. 11 artikel 984

Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon
Geologisch Instituut, Adam Mickiewicz Universiteit, Poznan (Polen)

Dit artikel is onderdeel van NGV-Geonieuws uitgave 154! Op de huidige pagina is alleen artikel 984 te lezen.

<< Vorig artikel: 983 | Volgend artikel: 985 >>

984 De aarde in je binnenzak
Auteur: prof. dr. A.J. (Tom) van Loon

Klik hier voor alle artikelen over (Dino)sauriers ! Klik hier voor alle artikelen over Geomorfologie ! Klik hier voor alle artikelen over het Inwendige van de Aarde ! Klik hier voor alle artikelen over het Milieu ! Klik hier voor alle artikelen over Olie, Gas & Mijnbouw ! Klik hier voor alle artikelen over Structurele geologie, (Plaat)tektoniek & Aardbevingen !     Klik hier om dit artikel af te drukken !

Henk Leenaers, bij de vaste lezers van Geonieuws bekend van het boekje 'Ondersteboven’ waarin hij de ondergrond van Nederland belicht (Geonieuws 785), heeft een nieuw boekje uitgebracht: De aarde voor in je binnenzak. Het is inderdaad een boekje voor in je binnenzak met zijn 147 bladzijden en zijn afmetingen van 19 x 10 cm. En er is geen enkele reden om het boekje niet in je binnenzak bij je te steken, want het is onderhoudend, gericht op mensen die belangstelling hebben voor geologie en aanverwante zaken, en maakt geen gebruik van moeilijke termen.


Omslag van het boekje


De auteur, Henk Leenaers


Leenaers merkt in zijn voorwoord op dat het boekje eigenlijk 'Alles wat iedereen moet weten over de grond onder zijn voeten’ had moeten heten, maar dat leek hem toch ook wat te hoog gegrepen voor een dergelijk klein boekje. Maar terecht merkt hij op dat een boekje dat de aarde in zijn totaliteit begrijpelijk wil verklaren, moet laten blijken dat in de aardwetenschappen (in de ruimste zin) alles met alles samenhangt: “Want net als je lichaam is de aarde een goed geoliede machine”.

En het moet worden gezegd: het boekje bevat inderdaad vrijwel alle relevante aspecten, van continentverschuiving tot moderne boormethodes, van een oceaan van ijzer tot een Nederdino, en van energiegrondstoffen tot de ondergrondse opslag van CO2. Een en ander gebeurt in korte verhaaltjes (vrijwel altijd twee bladzijden), gerangschikt in acht delen: 'Stijgen en dalen’ (wat beweegt de aarde?), 'Met zijn allen’ (wat doet het leven in de aarde?), 'Bodembaten’ (wat doet de aarde voor ons?), 'Gatenkaas’ (wat halen we uit de aarde?), 'Zandhonger’ (wat doen we op, in en met de aarde?), 'Ratjetoe aan regels’ (wie is de baas van de aarde?), 'Ziek van de zorgen’ (wat doen we de aarde aan?) en 'Nederdino’ (welke sporen zitten er in de aarde?). Een en ander wordt gevolgd door diverse pagina’s met adressen (veelal websites) waar aanvullende informatie is te krijgen, een trefwoordenregister en een begrippenlijst. Het boekje wordt afgesloten met 16 kaarten die schematisch een schat aan verhelderende informatie bevatten.

Het boekje, dat € 12,50 kost, ziet er aantrekkelijk uit en is door de uitgever (Fontaine) goed verzorgd. De talrijke zeer simpele plaatjes in de tekst zijn niet zozeer bedoeld om informatie te verstrekken als wel om te voorkomen dat er alleen maar saaie tekstpagina’s zouden ontstaan, en soms wekken ze een glimlach op. Het boekje mag zeker niet worden beschouwd als een naslagwerk waarin je precieze informatie vindt. Het is veeleer bedoeld om je te laten realiseren wat de aarde werkelijk is. Zelfs in Nederland, waar nauwelijks nog een stukje voorkomt waar de mens niet zijn stempel op heeft gedrukt, kun je toch de sporen van de 'echte’ aarde terugvinden. Wie dit boekje heeft gelezen, zal dat zich zeker realiseren, en zal hopelijk ook met andere ogen om zich heen kijken als hij in ons land (of daarbuiten) op pad is.

Kortom, een boekje dat zijn prijs meer dan waard is, en dat ook een leuk cadeautje (voor de komende feestdagen?) is voor vrienden en kennissen die weinig van de aarde afweten. Ze zullen met dit boekje in hun binnenzak zich zeker verwonderen over het feit dat ze tot nu toe zoveel interessants aan zich voorbij hebben laten gaan.

Referenties:
  • Leenaers, Henk, 2008. De aarde voor in je binnenzak. Fontaine Uitgevers, ‘s-Graveland, 147 blz. ISBN 978-90-5956-265-03.


Copyright © NGV 1999-2017
webmaster@geologischevereniging.nl